Contemplatie

29 Steenbok
(17)/18/19/20 jan.
Het tijdveld Contemplatie – Ook:  De Kinderlijke Dromer.

Song voor deze dag: Please, mister Sun – Johnny Ray, 18 jan. 1952.

Op de prent zien we een mooie vrouw, die op een bankje zit. (Met een ster boven zich.) Deze mens zal een vredig, gelukkig leven leiden.

De vriendelijke, bescheiden, zachte Contemplatie heeft een dromerige aard waarmee hij zich graag overgeeft aan filosofische bespiegelingen. Hij is gezegend met een diep begrip van de verborgen natuurwetten en in de stilte en de rust van zijn eigen innerlijk staat hij in een intiem contact met de natuur. Hij is volhardend in zijn vriendschappen en toegewijd aan zijn familie. Hoewel hij misschien buitengewoon onpraktisch is, kan zijn boodschap aan de wereld de autoriteit hebben als van een bevoorrecht kind 1).

Een voorbeeld is de Amerikaanse architect Lapidus, ‘de architect van de wellustige overdaad’. Hij overleed op 18 jan. 2001 in dit tijdveld. Hij zei over zijn werk in een interview: ‘Ik heb altijd geprobeerd de mensen te behagen. Daar moet je niet zuinig in zijn. Stel, je houdt van ijs. Waarom zou je dan een schep nemen? Neem er drie! Have a good time – dat was mijn filosofie.’

Op het lage niveau kan Contemplatie soms als een kind geen maat te houden en zich gemakkelijk verliezen in drank en – of drugs, medicijn- , eet- of koopverslaving, etc.

Op het gemiddelde niveau is Contemplatie discreet, ook wel verlegen. Hij houdt niet van ruzie, noch van mopperen, maar van poëzie en muziek, van dansen en van katten en van alles wat daar op lijkt. Hij loopt door het leven als het ware aan de hand van Moeder Natuur en zijn geest verwijlt gewoonlijk op een plaats, waar rust heerst.

Op het hoge niveau is hij doordrongen met een duurzame vreedzaamheid, die niemand kan verstoren. Hij houdt niet van poeha. Maatschappelijk succes ondergaat hij met gepaste nederigheid. Zijn genegenheid en gevoelens komen voort uit een eenvoudige, natuurlijke levenswijze en zijn poëtische, visionaire aard is verbonden met de eeuwige waarheden.

Een voorbeeld is de beroemde komiek Oliver Hardy, bijgenaamd ‘Babe Hardy’ (18 jan. 1892. Overleden 7 aug. 1957 – De Halsstarrige), de ‘dikke helft’ van het beroemde duo Stan (Laurel) en Ollie. Wat hij ook deed, je bleef altijd van hem houden.

1) De Amerikaanse dichter Gregory Corso (26 maart 1930,  6 Ram – De Toezichthouder) stierf op 17 jan. 2001 in dit tijdveld. Corso groeide op in jeugdinrichtingen, zat op zijn 16 de in de gevangenis, waar hij de poëzie ontdekte, en was zijn leven lang een alcoholist. Maar hij was ook een begaafd dichter. ‘Allen Ginsburg waakte over zijn oude vriend, alsof deze een kind was. Hij zorgde er voor, dat deze ‘s avonds iets te doen had, terwijl de ‘volwassen dichters’ met elkaar in een restaurant aten.’ (The Guardian, 20 jan. 2001.)

Land: Dominicaanse republiek 1844 – Het Duitse keizerrijk 1871.

Geboren: Arie Boomsma ?, Cezanne, Kevin Costner, Oliver Hardy, Janis Joplin, prinses Margriet, Frits Spits ?, Jean Stapleton.

Overleden: Gregory Corso, Rudy van Dantzig, Lapidus.