Twee Boze Vrouwen

13 Stier
1/2/3 mei
Het tijdveld Twee Boze Vrouwen.

Voetnoten

1) Uit een interview met Lousje Voskuil, de weduwe van de schrijver. Vraag: ‘Valt Lousje samen met Nicolien?’ (Een personage in de romans.) ‘Ja. Maar ik verschijn alleen ten tonele als er wrijving is, (…) wanneer er sprake is van promoties of salarisverhogingen. Of als Han met dure dingen thuiskomt, die hij heeft gekregen. Dan ben ik altijd vreselijk kwaad. Het gevolg is dat de lezers gingen denken, dat ik altijd ruzie maakte. Met dat beeld van mij ben ik niet zo gelukkig. Want meestal waren Han en ik gezellig aan het borrelen of aan het wandelen. Of we luisterden naar muziek. Ik maakte vaak lekker eten. Maar Han zei: ‘Ik ga toch niet opschrijven dat Nicolien zegt: ‘Wat zitten we hier fijn,’ of: ‘Wat schijnt het zonnetje prettig.’ Dat is niet interessant.’ Zie ook 23 Boogschutter – Gevoelsbeperking.(Vkr. magazine, 26 sept. 2009)

2) Op 3 mei 1995 werd in Alabama een stap teruggedaan in de tijd door de herinvoering van de beruchte ‘chain gangs’, aan elkaar vastgeketende gevangenen, die dwangarbeid moesten verrichten langs de openbare weg.

3) Vanaf 3 mei 1942 moesten alle Joden in Nederland vanaf 6 jaar oud een gele ster op hun kleding dragen waarop een hoofdletter J was geschreven.

4) Tijdens een ontmoeting op 2 mei 1990 in Kaapstad kwamen president De Klerk en Nelson Mandela overeen de Apartheid af te schaffen.

5) ‘Op 2 mei 1984 is op het Duitse vliegveld Brüggen, vlakbij Roermond, in de regen een atoombom van een vrachtauto gegleden,doordat hij niet goed was vastgemaakt. Het was een kernbom, die acht keer zoveel explosieve kracht bevatte als de atoombom, die Hiroshima vernietigde. Het Britse leger hield het incident geheim.’

Geboren: Gottfried Benn, Moshe Dayan, Henri Fielding, Theodore Herzl, Engelbert Humperdinck, William Inge, Jef Last, Georges Moustaki, Novalis.

Overleden: Edgar G. Hoover, Hedda Hopper, J. J. Voskuil, Hertog van Wellington.