De Beroofde

12 Tweelingen
1/2/3 juni
Het tijdveld De Beroofde. 1)

Voetnoten

1) Muziek: 2 juni 1978. Darkness at the Edge of Town, album van Bruce Springsteen komt uit.

2) 2 juni 1918. Uit Madrid kwam de eerste melding over een onbekende ziekte, die veertien dagen eerder was uitgebroken en zich met merkwaardige snelheid verbreidde. De ‘Spaanse griep’ had binnen twee weken de hele wereld, uitgezonderd de eilandjes Samoa en Sint Helena, in zijn greep. In een halfjaar stierven er wereldwijd tweeëntwintig miljoen mensen. Dertigduizend in Nederland.

3)1juni 2001. Kroonprins Diprendra van Nepal schoot in een dronkemansbui zijn familie dood: zijn ouders, jongere broer, een oom en twee tantes. Daarna pleegde hij zelfmoord. Dit was het begin van het einde van het Nepalese koningshuis.

4) Maar dat kan in de horoscoop gecompenseerd worden door andere tijdvelden.

5) 2 juni 1953. Koningin Elizabeth II wordt in Westminster gekroond.

6) 1 juni 2007. Het tekort aan donornieren. ‘De hele wereldpers was uitgerukt om te zien hoe een terminaal zieke vrouw in een show op de televisie een nier zou weggeven. Het publiek in de studio mocht beslissen wie van de drie uitgekozen kandidaten de nier kreeg. Alle fotografen en cameramensen stonden klaar om op de gezichten vast te leggen. Dan verandert het licht. (…) De presentator zegt: ‘Wij gaan vanavond geen nier weggeven, want dat vinden wij ook te ver gaan.’ In het journalistenzaaltje wordt gevloekt, gevolgd door bewondering. ‘Dit zal in de hele wereld de ogen doen opengaan!’

Geboren: Pat Boone, Cagliostro, Carl Von Clausewitz, Tony Curtiss, Rineke Dijkstra, Edward Elgar, Morgan Freeman, Erwin Olof, paus Pius 10, Ferdinand Jacob Raimund, Peter Sutcliff, Christiane Vulpius, Felix Weingartner.