Berusting

5 Boogschutter
25/26/27 nov.
Het tijdveld Berusting – Ook: Terneergeslagen.

Voetnoten

1) Op 27 nov. 2007 verscheen het jaarlijkse Human Development Report (VN) ‘Klimaat verandering is een bedreiging voor de mensheid in zijn totaliteit’. Het zijn de allerarmsten, die niet verantwoordelijk zijn voor de ecologische schuld die wij nu opbouwen, die de zwaarste rekeningen gaan krijgen. Zo stelt UNDP top man K. Dervis’. (Het Parool)

2) ‘Op maandagavond 27 nov. 1814 bedreef de markies De Sade voor de laatste keer de liefde met zijn 17 jarige geliefde Madeleine. De markies was 75. Madeleine was het dochtertje van de vrouw met wie De Sade zijn laatste levensjaren doorbracht in Charenton, een tehuis waar de Franse regering personen opsloot die haar ongevallig waren. Madeleine was een verjaardagscadeautje voor hem, toen zij twaalf was.’

3) Ieren walgen van hun  priesters. (…) een schandaal dat het land sinds donderdag 26 nov. 2009 vervult met gevoelens van walging, schaamte en woede. Kindermisbruik door priesters is door de bisschoppen jarenlang door de vingers gezien.’ (Vkr. 27 nov. 2009)

4) ‘De landing van een groep terroristen op het strand bij Mumbai op 26 november 2008 vond plaats in dit tijdveld. Zij zaaiden dood en verderf op verschillende punten in de stad waarbij honderden doden vielen en velen gewond raakten. Dit tijdveld wijst erop, dat het hier a.h.w. een conflict betreft tussen familieleden. Het hindoeïstische India en het islamitische Pakistan vormden in de Britse koloniale tijd een culturele en politieke eenheid, maar zijn nu religieus verdeeld.’

National Hockey League.

Geboren: Carl Friedrich Benz, Heinrich Brüning, Giovanni Fontana, Franco, Herman Gorter, Bruno Hauptmann, Claude Lanzmann, Charles Schulz, Tina Turner, Norbert Wiener, Bill Wilson.