Grilligheid

21 Kreeft
11/12/13 juli
Het tijdveld Grilligheid.

Voetnoten

1) 12 juli 1957. Dr Leroy Burney legt voor het eerst verband tussen roken en longkanker.

2) 13 juli 1977. Door een blikseminslag valt in New York en omgeving de hele nacht de stroomvoorziening uit. Duizenden mensen trekken plunderend door de stikdonkere stad.

3) 12 juli 1990. Boris Jeltsin, president van de republiek Rusland, kondigt op de laatste dag van het congres van de communistische partij aan, dat hij de partij zal verlaten.

4) ‘Op 13 juli 1950 kreeg Foekje Dillema (18 sept. 1926, 25 Maagd – De Aanvaller ? Overl. 5 dec. 2007 – Dwang) te horen dat zij haar prille, maar veelbelovende atletiekcarrière onmiddellijk moest beëindigen. Een seksetest zou hebben aangetoond, dat zij geen vrouw maar een man was. Foekje was een sensatie op de atletiekbaan en vormde een serieuze bedreiging voor Fanny Blankers – Koen, die met vier gouden medailles de koningin van de Olympische Spelen in Londen was geworden. Blankers – Koen meed haar bij wedstrijden voortdurend om haar reputatie niet te verspelen. Het vermoeden bestaat, dat haar invloedrijke echtgenoot Jan Blankers de hand had in het omstreden medisch onderzoek. Door oud atleten, die haar gekend hebben, wordt er niet aan getwijfeld dat Foekje een vrouw was. Diep beledigd vertoonde zij zich een jaar lang niet meer op straat. Aan haar atletiekcarrière wilde zij daarna niet herinnerd worden. Op eerherstel was ze niet uit. Ze wilde maar een ding: rust.’

5) 12 juli 1962. De Rolling Stones treden voor het eerst samen op, in de Marquee Club in Londen.

Geboren: Tomaso Buscetta, Raymond Ceulemans, Kittie Courbois, Buckminster Fuller, Harrison Ford, Stefan George, Oscar Hammerstein (19.44), Max Jacob, Modigliani, Pablo Neruda.

Overleden:  Tom Simpson, Simon Vinkenoog.