Menselijkheid

16 Schorpioen
6/7/8 nov.
Het tijdveld Menselijkheid.

Voetnoten

1) ‘Koningin Ingrid van Denemarken is overleden op 7 nov. 2000. Zij moderniseerde het koninklijk huis in haar adoptieland. Iedereen was bang voor de koning, een eenvoudige man, die lang vrijgezel was en aanvankelijk veel dronk. Deze adoreerde haar echter. Langzaam aan gaf zij de monarchie een nieuwe betekenis. Ze liet zien dat de koninklijke familie dan wel niet ‘gewoon’ was maar wel menselijk. Als ze ging winkelen stond ze gewoon in de rij, ze reed op de fiets. Ze decoreerde het sombere paleis en hield zich bezig met charitatieve werken, leerde snel Deens en kreeg een grote groep jonge vrienden.
Een van haar dochters zei later: ‘Mijn moeder vindt, dat de draden met het verleden niet doorgesneden mogen worden, maar ze mogen ons ook niet vasthouden.’ In die geest democratiseerde en vernieuwde zij het hof dat zijn met haar buitengewone wilskracht, goed oordeel, flair, discipline en sterke persoonlijkheid vrij hield van schandalen.’

2) Op 8 nov. 1939 vond er een mislukte aanslag plaats op Adolf Hitler. Hij had het gebouw ‘s avonds dertien minuten eerder verlaten toen de verstopte bom ontplofte. Acht personen kwamen om.

3) ‘Op 8 nov. 1895 ontdekte Conrad Röntgen tijdens een experiment de straling, die nu bekend is geworden als röntgenstraling, waarmee het mogelijk werd om zonder operatieve ingreep in het menselijk lichaam te kijken. Zijn ontdekking had tot gevolg dat Henri Becquerel op het spoor kwam van de radioactiviteit van uranium en daarmee van de gammastraling.’

Historisch: het begin van de Russische revolutie in 1917.

Geboren: Christiaan Barnard, Willem Bilderdijk, Marie Curie, Billy Graham, Joni Mitchell, Margaret Mitchell, generaal David Petraeus, Sabina Spielrein ?, Leon Trotzki.

Overleden: Wim Barry, Aad Nuis, Norman Rockwell ?, Rosa Spier.