De Querulant

29 Tweelingen
18/19/20 juni
Het tijdveld De Querulant – Ook: Social Climber – De Pessimist.

Voetnoten

1) Op 19 juni 1947 verscheen Heet van de Naald 91, een bundel kwatrijnen van Max de Jong. (Overl. 10 juni 1951, 19 Tweelingen)

Ach, hoe kan ik nu ook schrijven
Zij is getrouwd met een ander
En heeft kinderen zoals het moet
Ik daarentegen zoek vruchteloos
Naar het recept
Om van twee halve vriendinnen
Een hele te maken

2) 19 juni  2000. ‘De directeur van Covent Garden neemt ontslag. Hij was ‘ongelukkig’ met de elitaire sfeer in het huis. Zijn terugtreden volgt na geruchten over een ruzie met de voorzitter van  het bestuur. ‘Het is met grote droefheid, dat ik bekend moet maken dat ik vertrek. Het is de moeilijkste beslissing in mijn loopbaar. Maar het is om persoonlijke redenen tijd om naar huis te gaan.’ (Londen Times 20 juni 2000)

3) De Roy van Zuydewijn zei bv. tegen Metro van 30 maart 2006: ‘De koninklijke familie heeft een enorme druk op Margarita gelegd om zich van mij te verwijderen. (…) Ooit zei ze tegen mij: ‘Ze trappen jou de goot in en halen mij van de straat.’ Profetische woorden. Het is nu Trix en de regering tegen Edwin. Al tijden logeer ik bij vrienden en familie, omdat ik geen huis meer heb. Ik ben een jonge, gezonde kerel en toch kan ik niets meer. (…) Ik wordt nergens meer aangenomen. Vroeger organiseerde ik zomerkampen voor gehandicapten kinderen. Nu wordt dat verkeerd uitgelegd. Dat doet mij het meest pijn, dat ik niets meer voor mensen of de samenleving kan betekenen. Ik wil door het Koninklijk Huis gerehabiliteerd worden. Ik ga rustig, evenwichtig en standvastig door met mijn strijd. Ik weet wat de waarheid is en die zal uiteindelijk aan het licht komen.’

4) ‘Op zaterdag 19 juni 2010 treedt de populaire Zweedse kroonprinses Victoria (32) in het huwelijk met een ‘gewone jongen, de 36 jarige sportschoolhouder Daniel Westling. Hij gaat voortaan door het leven als Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Daniel van Zweden, Hertog van Vastergotland. Zijn sportschool heeft drie vestigingen in de hoofdstad. De prinses leed rond haar twintigste aan anorexia.’

5) Op 19 juni 1990 knalden de champagnekurken. Het vrije grensverkeer tussen de Schengenlanden zou een feit worden in 1992. Dit bleek niet zo te zijn.

6) Bv. de interactieve ‘kraakdoos’, ontwikkeld door Michael Waisvisz, die overleden is op 19 juni 2008 in dit veld. Dit is een kistje met metalen contactplaatjes en een instabiele schakeling die interactief, onder invloed van druk, temperatuur en vochtigheid van de vingers, onvoorspelbare, variabele geluiden produceert.

7) ‘Het werk van de filosoof Emile Cioran (Overl. 20 juni 1995) is een lange, pijnlijke meditatie over de leegte en het niets, waarbij hij zich richtte op alle symptomen van ontbinding en decadentie in de huidige leef – en denkwereld. De dood is voor hem de afsluiting van deze waanzin. Hij schreef:  ‘Zelfmoord is een heilzaam idee, een vorm van vrijheid. Zolang men dat idee heeft, is men nog niet verloren. Het maakt het leven draaglijk.’

Geboren: Paula Abdul, Pier Angeli, Heinrich von Brentano, Eroll Flynn, Steffi Graf, veldmaarschalk Douglas Haig, Lillian Hellman, Eddie Merckx, Jacques Offenbach, Jean Marie Le Pen, Edwin de Roy van Zuydewijn, Bessie Wallis – Simpson, Brian Wilson.