Stranding

17 Schorpioen
7/8/9 nov.
Het tijdveld Stranding.

Voetnoten

1) Zie 18 Tweelingen. Daar een vos, hier een wolf.

2) ‘Apollinaire (4 Maagd – De Plattelander. Overl. 9 nov. 1918), realiseerde zich de noodzaak van een breuk met het bekende en vertrouwde. In de Meditation esthetique geeft hij de kunstenaars de raad alles wat zij hebben geleerd ‘te vergeten’ onder het motto ‘Je kunt het lijk van je vader niet overal met je meedragen.’ Maar tegelijk wist hij hoe moeilijk het was, zo niet onmogelijk, om het verleden kwijt te raken. ‘Vergeefs proberen onze voeten zich los te maken van de grond, waarin de doden liggen.’ (NRC. 19 dec. 1999)

3) Professor Andries van Dantzig, overleden op 8 nov. 2005: ‘De dood vond hij ‘een belachelijke uitvinding.’ Hij zou zijn 85 ste verjaardag vieren, maar een hersenbloeding maakte een eind aan zijn gezonde leven. Deze  kwam als een donderslag uit heldere hemel. Direct daarna raakte hij in een coma, waar hij niet meer uitkwam.(…) 23 jaar oud belandde hij een concentratiekamp. ‘Ik dacht: hier ben ik dus hier moet ik zien te leven, dag in dag uit. Dus ik moet ophouden met aan thuis te denken, dat is alleen maar lastig. Dit is mijn leven nu en ik moet zien te overleven.’ In het kamp kreeg hij tbc. Hij was daarna zeven jaar ziek. Sinds 1959 was hij psychiater. Bij het grote publiek werd hij bekend door zijn boek Normaal is niet gewoon. Daarin uitte hij kritiek op de geestelijke gezondheidszorg. Tot op hoge leeftijd bleef hij klagen over het gebrek aan aandacht voor geestelijke gezondheidzorg. Daarnaast hield hij zich vooral bezig met kindermishandeling. Hij deed veel relatietherapie, maar wist zijn eigen relatie niet te redden. Daarna maakte hij een moeizame periode door, die ook weer voorbij ging.’ (Vkr.)

4) Op 9 november 1923 trok Adolf Hitler, samen met 3000 SA’ers, naar het centrum van München om een opstand te ontketenen. De putsch mislukte. Er vielen 16 doden en Hitler verdween achter de tralies.’

Land: Weimarer republiek.

Geboren: Spiro Agnew, Marco Bellochio,  Charubel, Dorothy Dandrige, Christie Ann Heffner, Guus Hiddink, Jacob Kaplan, Hedy Lamarr, Bridget Maasland ?, Cesare Pavese, Gordon Ramsay, Hermann Rorschach, Carl Sagan, Sargent Shriver, Iwan Turgenjew.

Overleden: Andries van Dantzig, Witte de With (gesneuveld), Markus Wolf ?