Meer met Minder

30 Steenbok
19/20/21 jan.
Het tijdveld Meer met Minder.

Voetnoten

1) De journaliste Bibeb (15 juni 1914, 24/25 Tweel. ?) is overleden op 18 januari 2010. Veertig jaar lang maakte zij interviews met bekende Nederlanders. Ze is wel ‘de moeder aller interviewers’ genoemd. Over zichzelf zei ze: ‘Ik heb altijd de geheimzinnigheid gekoesterd. Niet uit valse bescheidenheid, maar als je andere mensen interviewt, moet je niet teveel over jezelf vertellen. Er is ook niet zoveel over mij te zeggen.’ (Vkr. 20 jan. 2010)

2) Een blik in de horoscoop van E.A. Poe: Zon 30 Steenbok Meer met Minder. Mercurius (de ondersteuner van de Zon) staat het zelfde tijdveld. Ook de Maan (het gevoelsleven) en Venus (o.a. vrouwen, de kunst) staan samen in een tijdveld: 10 Vissen – Onderzoek.  Zijn leven en werk waren gevuld met ‘dodelijk mooie vrouwen’. Mars (zijn werk) 10 Weegschaal – Hoge Heerser. Saturnus (zijn verborgen kracht) 2 Boogschutter – Groots en Verheven. Poe was een ‘kosmische zwaargewicht’. Maar Jupiter stond in 17 Vissen – Instorting. Daar lezen we o.a. ‘Er is gevaar voor vereenzaming, gierigheid, zonderling gedrag, toenemende moedeloosheid, cynisme, pessimisme, onverschilligheid, etc. Ook: zelfdoding.’ Poe was ziekelijk en leed aan paniekaanvallen. Hij gebruikte opium en was overgevoelig voor alcohol. Hij werd slechts 49 jaar oud.

3) Op 19 Januari 1919 trad Nijinksy voor het laatst op. Midden in de voorstelling richtte hij zich tot het ontstelde publiek met de woorden: ‘Nu is het kleine paardje moe.’ De rest van zijn leven, nog 31 jaar, bracht hij door zonder te spreken en zonder ooit nog te dansen.’

4) De schrijver Gustav Meyrink (19 jan. 1868) schreef: ‘Ook de fijnste filosofische speurzin en het vermogen om een logische wereldbeschouwing in elkaar te piekeren, lopen op een zandbank als het magische beleven en het wakker worden in het eeuwige  ik-bewustzijn achterwege blijven. Een klap met een bijl op het hoofd, een schot in het hart en de vruchten van alle denken zijn tot stof vervallen.’

Geboren: Jean Daniel – Rops, Fellini, Agnes Kant, prinses Margriet, Gustav Meyrink, de Montesquieu, Patricia Neal, Onassis, Dolly Parton, Edgar Allen Poe, Telly Savalas, Willem Venerius, Paula Wessely.

Overleden: Bibeb, Etta James.