Dominant

25 Ram
13/14/15 april
Het tijdveld Dominant – verbonden met Phrixos – Bellerophon. 1)

1) Boll schrijft dat het niet moeilijk is om in 25 Ram Phrixos te herkennen. Deze jongeman zou samen met zijn zuster Helle door hun vader geofferd worden om een einde te maken aan een hongersnood, ware het niet dat hun moeder, de godin Semele (Wolk), een vliegend, gouden ram stuurde om hen te redden. Zij ontsnapten, maar hoog in de lucht viel Helle eraf. De zee waarin zij verdronk, werd de Hellespont. Haar broer Phrixos, die veilig arriveerde, kreeg de opdracht het ram aan Zeus te offeren. Deze huid werd later het Gulden Vlies. Er is echter nog een mythologisch, vliegend personage dat hier eventueel in aanmerking zou kunnen komen, nl. Bellerophon (zie 30 Ram).
Phrixos betekent ‘bruisend’, maar kan ook ‘verstijfd van angst’ (Graves) betekenen. Bellerophon kan worden vertaald als ‘pijlendrager’. Deze krijger van koninklijke bloede was, na een lange voorgeschiedenis, er op uitgestuurd om het fabeldier de Chimaere te verslaan (zie 27 Ram). Dat zou hem niet zijn gelukt als Athena hem niet Pegasus, het vliegende paard, had gestuurd. Bellerophon vernietigde het monster met zijn pijlen uit de lucht.
N.B. Op 14 april 1914 vond het eerste luchtbombardement in de geschiedenis plaats. Tijdens de Mexicaanse revolutie werden uit een eenmotorig vliegtuig met de hand bommen op het dek van een kanonneerboot gegooid. (Wiki)

2) ‘De Apophis is een 270 meter grote planetoïde, die over twintig jaar rakelings langs de aarde scheert. Daarbij wordt hij een beetje afgebogen, waarna er een kans is van een op 45.000 is dat het kleine hemellichaam zeven jaar later met onze planeet in botsing komt, op vrijdag 13 april 2036.’ (Vkr. 25 april 2009)

3) Politiek: 14 april 1948. Israël verklaart zich onafhankelijk.

4) Pers: 14 april 2008. Voor het eerst in 64 jaar verschijnt Le Monde niet. Met een staking protesteren de redacteuren tegen harde saneringen.

5) Oorlog: 14 april 1915. De Turken vallen Armenië binnen om de bevolking uit te moorden.
– 14 april 1953. Invasie van de Vietminh in Laos.
– 14 april 1986. Amerikaanse vliegtuigen bombarderen 5 doelen in Libië om Kaddafi te straffen.
– 14 april 1988. Einde van de Russische bezetting van Afghanistan.

6) Strips: Op 14 april 1950 verscheen de eerste editie van de strip The Eagle, over de avonturen van ruimtevaarder en piloot van de toekomst Dan Dare (Daan Durfal), die zich met zijn ruimteraket door de kosmos bewoog om overal het onrecht te bestrijden.

7) Frank Serpico, geboren 14 april 1936, was een jonge politieman in New York, die weigerde steekpenningen aan te nemen. Toen hij in zijn hoofd werd geschoten, lieten zijn collega’s hem liggen. Maar hij overleefde en legde vervolgens de corruptie binnen het politiecorps bloot. Over zijn leven werd een speelfilm gemaakt.

8) Medisch: 14 april 2006. Het Editorial in The Lancet, het toonaangevende Britse, medisch tijdschrift, schrijft dat onderzoekers bereid moeten zijn om zelf hun pillen in te nemen om deze te onderzoeken om op die manier de sociale tegenstand te verminderen.

Geboren: Wilhelm Bush, Claudia Cardinale, Julie Christie, Sonja Gaskell, Sir John Gielgud, Christiaan Huygens, Klaas Knot ?, Loretta Young, Frank Serpico, Rod Steiger, Arnold Toynbee.