De Mensenredder

14 Ram
2/3/4 april
Het tijdveld De Mensenredder – Verbonden met het sterrenbeeld Andromeda, Redder van mensen. 1)

Voetnoten

1) De oorsprong van de Andromeda mythe gaat terug tot het Babylonische scheppingsepos. De strijd tussen de god Bel Marduk en het monster Tiamat was de basis van de geschiedenis van Perseus (10 Ram – De Vernietiger) en Andromeda. Koningin Kassiopeia, die getrouwd was met koning Kepheus (6 Ram – De Toezichthouder), had door een onvoorzichtige, ijdele uitspraak (Ik ben de mooiste vrouw van de wereld…) de woede van de zeegod Poseidon over zich uitgeroepen. Deze stuurde jaarlijks het zeemonster Cetus (15 Ram – Het Kolossale) om hun land te verwoesten. Alleen door hun maagdelijke dochter Andromeda aan het monster te offeren kon de vervloeking worden afgekocht. In afwachting van het monster werd het meisje naakt, behangen met kostbare sieraden, aan een rots gebonden. Gelukkig werd zij daar gezien door de toevallig overvliegende Perseus, die op slag verliefd werd toen hij het beeldschone meisje waarnam. Hij doodde het monster, bevrijdde Andromeda en nam haar mee naar Griekenland. Daar leefden zij nog lang en gelukkig. Na hun dood werden zij als sterrenbeelden aan de hemel geplaatst.

2) De landmijn is het gemeenste wapen dat er bestaat. Het treft voornamelijk onschuldige mensen, vaak kinderen, die denken dat zij ergens veilig kunnen lopen of spelen. Over de hele aarde liggen landmijnen verspreidt. Het is van de grootste (onzichtbare) problemen in deze wereld.

3) 3 april 1922. Josef Stalin wordt benoemd tot secretaris – generaal van het Centraal Comité van de Russische communistische partij.

4) 3 april 1997. ‘Een broer en zuster in het Spaanse plaatsje Cambre waren op jonge leeftijd van elkaar gescheiden. Ze leerden elkaar kennen in een discotheek en werden verliefd. Onwetend zijn ze met elkaar getrouwd en kregen ze twee gezonde kinderen. Geleidelijk ontdekten zij toch de waarheid, maar ze beschouwden zichzelf als een getrouwd paar. Ze konden niet meer buiten elkaar en besloten samen te blijven. Jarenlang leidden zij een dubbelleven, voortdurend waren ze op de vlucht. Hun kinderen werden aan de buitenwereld voorgesteld als een neefje en een nichtje. Op 3 april 1997 kregen zij van de gemeenteraad van Cambre toestemming zich in de burgerlijke zin getrouwd te noemen. In Spanje heet dat ‘duurzaam samenwonend’. Hun kinderen werden erkend. De vrijzinnige opstelling van deze gemeenteraad is in Spanje zeer omstreden, de conservatieve regering wil er niets van weten.’ (Het Parool)

5) 3 april 0033. Jezus wordt gekruisigd, volgens de astronomen Humphreys en Waddington.

– 3 april 1882. De Amerikaanse outlaw Jesse James wordt door een collega in zijn rug geschoten voor 5000 dollar beloning.

– 3 april 1974. De ouders van de ontvoerde Patricia Hearst ontvangen een bandje waarop zij verklaart zich te hebben aangesloten bij haar ontvoerders.

– 2 april 1992. Maffia Boss John Gotti wordt veroordeeld wegens moord en afpersing tot levenslange opsluiting.

– 2 april 1998. Maurice Papon, 87 jaar oud, een vroegere minister en politiechef, wordt veroordeeld wegens het deporteren van 1700 Joden in de Tweede Wereldoorlog

–  april 2000. ‘Tommaso Buscetta was de eerste grote overloper, een ‘pentito’, uit de Maffia die geheimen van de Cosa Nostra openbaarde. Hij leefde onder politiebescherming op geheime adressen. Voor hij op 2 april 2000 aan kanker overleed zei hij: ‘De dood is voor mij als een schaduw op een zonnige dag. Als Maffioso moest ik er gewend aan raken. Het was een van de regels. Maar het zinloze, onterecht doden van onschuldige mensen overtuigde mij ervan om geen Mafioso te blijven.’ (Guardian. 6 april 2000)

6) 2 april 1884. De gevangenis voor schuldenaars wordt in Londen gesloten.

– 3 april 1913. De Engelse suffragette Emily Pankhurst krijgt drie jaar gevangenisstraf.

7) ‘Tienduizend van de dertigduizend bewoners van zwakzinnigeninternaten in ons land, een op de drie, worden in hun bewegingvrijheid beperkt. Dat gebeurt door opsluiting of vastbinden, gebruik van stoelen waar men niet uit kan, en andere vrijheidsbeperkende maatregelen. Mishandeling, verkeerde medicijnen en vormen van verwaarlozing komen veel voor, zo kwam aan het licht bij een bliksemenquête door de Inspectie voor Gezondheidszorg, waarvan de gegevens gisteren (14 Ram) bekend werden gemaakt.‘ (Vkr. 4 april 1995)

Geboren: Doris Day, Iwan Demjanjuk, Margarite Duras, Alcide de Gasperi, Jane Goodall, Virgil Grimson, Erik Hazelhoff Roelfzema, Joan van der Keuken, Helmuth Kohl, Heath Ledger, Huub van der Linde ?, Henry R. Luce, Mistinguette, Bram van Velde, Emile Zola.

Overleden: Kurt Weill, Graham Greene, Arno Philipsthal – Duits arts en eerste slachtoffer van de Nazi’s in Berlijn. (Wiki)