De Bedwinger

7 Kreeft
27/28/29 juni
Het tijdveld De Bedwinger – Ook: De Dwingeland.

Voetnoten

1) 27 juni 1993. ‘De bij een vuurgevecht met de politie omgekomen, RAF terrorist Wolfgang Grams werd van dichtbij door het hoofd geschoten. Een getuige zegt gezien te hebben, dat een agent van de anti – terreurbrigade GSG9 na een vuurgevecht op de gewonde Grams is toegelopen, de loop op zijn voorhoofd zette en de trekker overhaalde. Grams zou een agent van de GSG9 van dichtbij hebben doodgeschoten.’ (Het Parool, 2 juli 1993)

2) 27 juni 1980. Een mislukte aanslag op Kaddafi bij het eilandje Ustica in de Middellandse Zee. Een Italiaans passagiersvliegtuig wordt daar neergehaald door een Amerikaanse raket. Er zijn 81 doden. ‘Per ongeluk’ zei de Amerikaanse regering. Men vermoedt dat de CIA dacht, dat de Libische dictator Kadaffi in het vliegtuig zat. Getuigen van deze affaire stierven later onder verdachte omstandigheden en belangrijke dossiers zijn verdwenen.
– 27 juni 1993. President Clinton (27 Leeuw – De Zeis) liet het gebouw van de Irakese geheime dienst bombarderen door 24 Tomahawk raketten. Dit was een vergeldingsactie voor het beramen van een niet uitgevoerde aanslag met een autobom op de gewezen president Bush.

3) 28 juni 1914. De Oostenrijkse aartshertog Franz Ferdinand en zijn vrouw Sophie werden tijdens een rijtoer door Sarajewo doodgeschoten door een jonge Bosnische Serviër. Deze werd vermoedelijk gesteund door de Russische geheime dienst. Deze dubbele moord ontketende een kettingreactie, die tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog leidde.

4) Historisch: 28 juni 1919. Het Vredesverdrag van Versailles. Dit werd door Duitsland als een dictaat gevoeld en leidde uiteindelijk tot de Tweede Wereld Oorlog.

Zaken: Delta Airlines.

Geboren: Eric Ambler, Karin Bloemen, Mel Brooks, John Cusack, Hellen Keller, Eberhard van der Laan, Pierre Laval, Ross Perot, Pirandello, Jean Jacques Rousseau, Bert Schierbeek, Wim Sonneveld, Ludwig Wittgenstein.

Overleden: Nicolas Hayek, Pierre Pflimlin.

Zelfdoding: Sjoerd Kooistra.