De Gebondene

3 Weegschaal
24/25/26 sept.
Het tijdveld De Gebondene.

Voetnoten

1) De vrijplaats Christiania in Kopenhagen is gekraakt op 26 sept. 1971.

2) ‘Jongen mag scheiden van ouders. De twaalfjarige Amerikaan Gregory Kingley mag gaan ‘scheiden van zijn ouders’. Dat heeft op 25 september 1992 een rechter in Orlando in de Amerikaanse staat Florida bepaald in een historische uitspraak op het gebied van de kinderrechten in de VS. Hij gaf de jongen toestemming om van zijn natuurlijke ouders te scheiden en door zijn pleegouders te worden geadopteerd.’ (Het Parool, 26 sept.1992)

3) ‘Op 26 sept. 1984 is de wereld ternauwernood ontsnapt aan een armageddon. De Russische officier Stanislav Petrov zag om even over middernacht op zijn computerscherm, dat er vier Amerikaanse atoomraketten waren gelanceerd.  Ze waren echter nog niet binnen het bereik van de Russische radar. In plaats van zijn superieuren te waarschuwen, die onmiddellijk een tegenaanval op Amerika zouden uitvoeren, was hij zo moedig om te besluiten, dat dit een foute melding van de computer was. Hoewel dat nooit eerder was voorgekomen.
Later bleek inderdaad dat door invloed van de zon een fout in de satellietverbinding was ontstaan. Petrov heeft de wereld voor een catastrofe behoed, maar hij werd daarvoor niet  bedankt. Hij had immers ook een zwakheid in de Russische defensie bloot gelegd. Dus werd hij ontslagen.

Petrov was gebonden door de militaire discipline. Hij zat daar om te waarschuwen, als er een raketaanval kwam, maar deed het niet. Dit is een voorbeeld van de vrije wil. De mens is in staat om zijn structurele gebondenheid te doorbreken, als hij dat werkelijk wil.

Geboren: Anastasia, Baton Rouge (1719), Bart Chabot ?, Michael Douglas, prins Johan Friso, Angela Groothuizen ?, Winnie Mandela, Romano Mussolini, Jean Philipe Rameau, Christopher Reeve, Richelieu ?, Rosetti,  F. Scott Fitzgerald, Shostakowitsch, Will Smith, Caterine Zeta Jones, Barbara Walters.