De Meeloper

23 Ram
11/12/13 april
Het tijdveld De Meeloper – ook: De Slangenkuil.

Voetnoten

1) President Nelson Mandela (26 Kreeft – De Bergstroom) werd op 12 april 1995 zwaar vernederd toen hij het ontslag ongedaan moest maken van de staatssecretaris, de vrouw met wie hij getrouwd was geweest in de lange jaren, dat hij in de gevangenis zat en van wie hij nu duurzaam gescheiden leefde. Dit was niet volgens de regels gebeurd. Vervolgens nam hij maatregelen, die er voor zorgden dat de ontslagprocedure op de juiste wijze geschiedde.’ (Het Parool)

2) ‘President Lincoln wilde de vestigingen van het Amerikaanse leger niet opgeven, maar de Confederatie wilde niet, dat zijn havens en legerkampen onder controle van Washington zouden staan. Dan zou de Confederatie immers niet soeverein zijn. De vijandelijkheden begonnen op 12 april 1861 met een aanval op Ford Sumter, gelegen in de haven van Charleston, South Carolina. Na twee dagen gaven de militairen in het ford zich over, waarna hen werd toegestaan op ongewapende schepen weg te varen. De Amerikaanse burgeroorlog was begonnen.’
– 13 april 1975. Met een aanval van Palestijnen op een kerk op zondagochtend, en vervolgens van Phalangisten op een Palestijnse bus, begon de burgeroorlog in Libanon, die vijftien jaar zou duren.

3) 12 april 2002. Pedro Carmora werd interim president voor een dag tijdens een enkele dagen durende coupe tegen president Hugo Chavez Deze trad af (voor twee dagen) onder druk van de (verdeelde) militairen van het leger.

Historisch: 12 april 1633. De formele ondervraging van Galileo door de inquisitie gaat van start.

Oorlog: 12 april 1861. Begin van de Am. burgeroorlog.

Geboren: Giorgio Bassani, David Cassidy, Henry Clay, Le Clézio, Robert Delauney, Jean Dulieux ?, Joschka Fischer, Georges Franju, Ivy Goldstein, Joel Gray, Herbie Hancock, Tim Krabbé, Hardy Krüger, David Letterman, Landru, Bobby Moore, Saskia Noort ?, dr. James Parkinson, Howard Sassaportas, Guy Verhofstadt.

Overleden: Francis Durbridge, Pim Mulier ?, Sugar Ray Robinson ?