De Matroos

30 Kreeft
20/21/22 – 23  juli
Het tijdveld De (Vrijheidzoekende) Matroos.

Voetnoten

1) Een blik in de horoscoop van John Dee:  De Zon – De Matroos. Mercurius (ondersteuner van de Zon) 12 Kreeft – De Rituele Slachter. Maan (het gevoelsleven) 25 Steenbok – De Oppervlakkige. Venus (kunst, vrouwen) 1 Maagd – De Feestganger. Mars (zijn werk)  27 Schorpioen Overredingskracht. Ascendant (persoonlijke invulling)  8 Leeuw – De Vurige Voorvechter. MC (Uitstraling, imago) 17 Ram – Het Zachtaardige.

2) Op 22 juli 1934 doodde de politie in New York de gangster John Dillinger, die een moderne Robin Hood werd genoemd. Nog steeds komen op 22 juli leden van de John Dillinger died for you Society bijeen om zijn dood te herdenken.
– Op 22 juli 1986 werd op de Britse scholen het slaan als straf afgeschaft.

3) Anders Breivick (13 feb. 1969, 25 Waterman –  Extreem), de Noorse massamoordenaar, die op 22 juli 2011 op een eilandje bij de Oslo 93 voornamelijk jonge mensen vermoordde, zag zichzelf als een hedendaagse ridder, die zijn land van de Islam en politieke correctheid wilde bevrijden. Hij was een bewonderaar van Wilders. ‘De tijd is gekomen voor gewapend verzet!’ was zijn overtuiging. Hij is krankzinnig verklaard en toen weer niet en  blijft nu levenslang opgesloten.

4) ‘Jolanda Venema ging op haar zesde jaar naar een inrichting wegens zwaar dwangmatig gedrag. Later werd zij ‘behandeld’ in de instelling voor zwakzinnigenzorg Maartenswoude. Daar vond men haar onbehandelbaar. Op een dag troffen haar ouders haar schreeuwend, naakt en vastgeketend aan in een isoleercel, besmeurd met haar uitwerpselen. Zij brachten dit in de publiciteit, de foto’s schokten Nederland. Het leidde tot een ingrijpen van het Ministerie van Volksgezondheid, dat geld vrijmaakte voor nieuwe projecten waarbij patiënten zoals Jolanda voortaan intensieve begeleiding kregen. Jolanda stierf op 22 juli 1999 aan de gevolgen van een infectieziekte.’ ( Vkr. 22 juli 1999)

5) Zie ook 13 Leeuw.

Wayne Mclaren (12 sept. 1949, 20 Maagd – Materiële Begeerte), ‘de Marlboro- man’, rodeojockey, acteur en stuntman, die jaren lang in reclames liet zien, dat een echte man sigaretten rookt, is op 22 juli 1992 overleden aan longkanker. Op de aandeelhoudersvergadering van Philip Morris pleitte hij voor het terugbrengen van de hoeveelheid sigarettenreclames. Zijn laatste woorden waren: ‘Draag zorg voor de kinderen. Tabak is dodelijk en ik ben daarvan het levende bewijs.’

Financieel: opgericht op 22 juli 1944, het IMF.

Geboren: Alexander Calder ?, John Dee, Gustav Herz, Cornald Maas, Mireille Mathieu, Ruth Randell, Jason Roberts, Cat Stevens, Frans Weisz ?

Overleden: Jolanda Venema.