Hartedief

15 Weegschaal
6/7/8 okt.
Het tijdveld Hartedief – Ook: Stiekem.

Voetnoten

1) President Poetin (7 okt. 1952) van Rusland is een Hartedief. Hij komt voort uit de Russische geheime dienst. Naar mijn mening kan zijn regime gezien worden als een verkapte dictatuur van de Geheime Dienst, de Kerk en het leger. N.B. Hij lijkt mij goed mogelijk dat Poetin door de geheime dienst voorzien is van een onjuiste horoscoop. (GH)

2) ‘Ook de ongemakkelijke omgang van de katholieke kerk met seksualiteit hinderde Heinrich Himmler (7 okt. 1900). Hij wilde, dat het Germaanse ras zich ongestoord kon voortplanten, ook buiten  het huwelijk. Als jongens zich niet bij meisjes zouden kunnen bevredigen, konden ze homo worden, dacht hij.’ (NRC)

3) Op 7 oktober 1948 lanceerde Citroën de 2 CV, een auto, die niemand onverschillig zou laten. Nog steeds, hoewel hij al jaren niet meer wordt gemaakt, is dit de favoriete auto van de Fransen. ‘Het geluid van de motor, de wind in je gezicht, de geur van de banken – alle zintuigen doen mee in een 2 CV. Natuurlijk is het nostalgie, maar het is een gelukkige nostalgie, naar de trente glorieuses, de bijna 45 jaren tussen 1945 en 1974, toen in Frankrijk elke dag de zon leek te schijnen. De  2 CV is levenskunst op zijn Frans. Het is de tijd nemen, genieten. Het hoort bij ons als de Eiffeltoren en stokbrood. Het staat voor contact met de omgeving, gastvrijheid.’  (Vkr. 6 okt. 2008)

Geboren: Niels Bohr, Simon Carmiggelt, Bisschop Gijsen, Heinrich Himmler, Dirkje Kuik, Poetin, Helmut Qualtinger, Radiohead, Jacques Tati ?

Overleden: Silvia Millecamp, Irving Penn.