De Zeis

27 Leeuw
18/19/20 aug.
Het tijdveld De Zeis.

Voetnoten

1) ‘Diaghilev, de legendarische, Russische balletimpresario, is op 19 aug. 1929 overleden. Hij had geen overdreven last van valse schaamte. Hij noemde zichzelf een enorme charlatan met flair, een enorme charmeur, een enorme brutale vlerk, een man met een enorme hoeveelheid logica en een gering aantal principes, en verder volstrekt onbegaafd. Hij wist zich staande te houden door gebruik te maken van een psychologisch trucje: wanneer men zijn slechte karaktereigenschappen, zoals leugenachtigheid of arrogantie, met volledige openheid en directheid toont, heeft dit iets charmants.’ (Vkr. 13 jan. 2009)

2) ‘Chanel had een relatie met de Duitse baron Hans Günther von Dincklange, een knappe man, die twaalf jaar jonger was dan zij. Hij wordt meestal getypeerd als een ongevaarlijke playboy, maar hij stond in groot aanzien bij Adolf Hiltler en minister van Propaganda Joseph Goebbels. Hij had de taak om te infiltreren in de Franse beau monde. (Het Parool, 24 aug. 2011)

3) ‘Sylvia Millecam overleed op 18 aug. 2001. Er werd geschreven dat zij in handen was gevallen van een stel kwakzalvers (Jomanda, 15 Stier – Schijnzekerheid), maar ze had redenen om de afweging te maken die ze heeft gemaakt. (…) Haar vader was vroeger in het ziekenhuis opgenomen met de diagnose kanker. Ten onechte, bleek later. Pas na een chemokuur en een operatie ontdekten de artsen, dat het vermeende gezwel niet meer was dan een ontsteking. Maar toen was hij al zo verzwakt, dat hij uiteindelijk door de behandeling is overleden.’

4) Ook: musique concrete.

Historisch: 10 aug. 1566. Begin van de Beeldenstorm.

Geboren: Coco Chanel, Bill Clinton, James Gould Cozzens, Madame Dubarry, John Dryden, Tipper Gore, Ring Lardner, Quasimodo, Robert Redford, Gene Roddenbery, Karlheinz Stockhausen.

Overleden: Sergei Diaghilev, Linus Pauling ?, Raul Ruiz ?