De Haas

11 Schorpioen
1/2/3 nov.
Het tijdveld De Haas.

Voetnoten

1) ‘Bosnische vrouw overleefde de oorlog temidden van wolven en beren. Een jager in Centraal Bosnië stuitte plotseling in het woud op een lompen geklede, pezige vrouw. De laatste keer, dat iemand de 46 jarige Zejna Elkaz had gezien was ruim drie jaar geleden. Ze was ongetrouwd, had geen kinderen en woonde samen met haar moeder. Op 2 november 1992 richtten gewapende Serviërs een bloedbad in haar dorp aan en veranderden het in een puinhoop. Zejna vluchtte het bos in en durfde niet meer terug te gaan. Ze leefde drie jaar en acht maanden tussen beren en wolven, zich voedend zich met paddestoelen, noten en bessen en de vruchten, die de beren voor haar overlieten. De beren kwamen tot op anderhalve meter afstand, maar hebben haar nooit aangevallen. Ze sprak met de vogels. (The Guardian, 25 juni 1996)

2) Vrijdagavond zei Magic Johnson (15 Schorpioen) nog helemaal klaar te zijn voor het nieuwe basketbalseizoen. Maandag 2 nov. 1992 maakte hij echter bekend definitief met basketball te stoppen.‘Ik heb besloten de Lakers voorgoed te verlaten. Het zou afbreuk doen aan de sport en aan het grotere probleem hoe met HIV te leven.’

3) 2 nov. 1948. Presidentskandidaat Truman lag 5 procent achter. Iedereen dacht, dat Dewy zou winnen. De Manchester Guardian verscheen met de kop: ‘Truman, a study in failure.’ Hij kreeg drie miljoen stemmen meer.

4) De Haas maakt deel uit van het nu niet meer bestaande sterrenbeeld Kentaur. Deze paardmens hield een op de jacht gevangen haas in zijn rechterhand. De Haas is dus een jachtprooi, vandaar zijn vreesachtigheid. Hoewel dit niet expliciet door de vroegere commentatoren wordt vermeld, moeten we er misschien rekening mee houden, dat De Haas inderdaad gevangen kan worden, zoals dat in extreme vorm met Theo van Gogh is gebeurd.

Stad: Amsterdam, 1275.

Land: Panama, 1903.

Geboren: Marie Antoinette, Sonja Bakker, Desanne van Brederode ?, Keith Emerson, Patrick Haemers,Warren H. Harding, prins Aga Khan, Ab Klink ?, Leopold III v. België, André Malreaux, Robert Maplethorpe, Gerd Müller, Marika Röck, George Sorel, Monica Vitti.

Overleden: Gerrie Knetemann, Hal Roach, Georg Trakl?

Vermoord: Theo van Gogh, Kees Houtman, Johnny Mieremet.