De Ploeger

14 Maagd
5/6/7 sept.
Het tijdveld De Ploeger 1)- Of: De Os.

Voetnoten

1) Vermoedelijk was dit tijdveld verbonden met het nu niet meer gangbare sterrenbeeld De Ploeger, dat wordt geïdentificeerd met het sterrenbeeld Boötes, een van de oudste constellaties. Aanvankelijk verbeeldde dit een jager. Na de uitvinding van de ploeg volgde er een agrarische revolutie. De mens werd van jager tot landbouwer en Boötes veranderde van een jager in een boer. Het sterrenbeeld De Ploeger stamt uit Babylon, kwam naar Egypte en werd later in Griekenland geïntroduceerd. Daar werd het o.a. geïdentificeerd met Gorgio, een Phrygische landbouwer op wiens ploeg eens een arend ging zitten en die vervolgens later koning werd.

2) ‘De stinkende vuilniszak van Lonnie B. belandde een dag te vroeg op straat. Dat is verboden. Zij moest gisteren (In het tijdveld De Ploeger) voor de politierechter verschijnen, die haar veroordeelde conform de eis van de officier: twee dagen hechtenis of honderd gulden boete.’  (Vkr.  6 sept. 1996)

3) Op 5 September 1798 werd in Frankrijk, voor het eerst in de moderne geschiedenis, de algemene dienstplicht ingevoerd voor alle jongens tussen de 20 en 25 jaar.

4) ‘Moeder Theresa stierf op 5 September 1997 te Calcutta in het tijdveld De Ploeger. Met haar hulpverlening aan de allerarmsten voerde zij de traditie voort van middeleeuwse heiligen. Haar bijnaam was ‘de heilige van de goot.’ Tienduizenden leprozen, verminkten en andere hulpbehoevenden zouden zonder haar hulp ellendig zijn gestorven. Armoede was in haar ogen een door God geboden kans om nader tot Hem te komen. Jarenlang werkte zij twintig uur per dag.’

5) De essentie van dit artistiek saaie tijdveld wordt weergegeven door het elektronische muziekstuk As Slow As Possible van John Cage, dat 639 jaren zal duren. De uitvoering hiervan is, na een jaar vertraging, begonnen op 5 September 2001.

Geboren: Jane Adams, Claus von Amsberg, Anne Bancroft, Thomas Dekker ?, Ferdi Elsas, Jacques Fath, Carice van Houten, Terror Jaap, Lodewijk XIV, Anton Quintana ?, Jack Valenti, Willem Wagter, Geert Wilders, Willem IV, Rachel Welsh.

Overleden: H.J. Schoo.