Ontwikkeling

14 Boogschutter
4/5/6 dec.
Het tijdveld Ontwikkeling.

Voetnoten

1) Sinterklaas zou een voortzetting hiervan kunnen zijn, waarbij het een kinderfeest is geworden.
Dit tijdveld verklaart ook het verschijnsel, dat wij voor het Sinterklaasfeest gedichten voor elkaar schrijven.

Op 5 december vierden de Romeinen het festival van Faunus, de god van bossen, velden en weilanden. Op die dag gingen de mensen met hun kinderen de stad uit om in de buitenlucht te picknicken en te dansen. Faunus werd ook geraadpleegd als orakel en gaf dan antwoord in versvorm. Er bestonden blijkbaar lange gedichten waarin men op en andere manier een antwoord op een vraag kon vinden. Later gingen de Romeinen hem vereenzelvigen met de Griekse god Pan, die hoorntjes droeg en die een gevaarlijke deugniet kon zijn. Sinterklaas en Zwarte Piet zouden hiervan een voortzetting kunnen zijn,
Faunus werd later overgenomen in de Keltische cultuur in Frankrijk en bleef zelfs bestaan toen het Christendom ontstond.
In de illustratie van het tijdveld Ontwikkeling (14 Boogschutter) zien we een man met een boek, wat wijst op iemand met een waardige levenswijze, die geïnteresseerd is in zijn eigen ontwikkeling en die van anderen en die het goede ondersteunt en het slechte afkeurt.
Ook Sinterklaas heeft altijd een boek bij zich waarin staat hoe wij in ons gedragen hebben.

Geboren: German Arciniegas, Jeff Bridges, James Lee Burke, Jeff Chandler, Alberto Contador, Joan Didion, Robert Hand, Peter Handke, Patricia Kaas, Jeroen Krabbé, Richard Krajicek, Hanif Kureishi, Fritz Lang, Little Richard.

Overleden: Alexander Baron, David Beatty, Mozart, Marre van de Velde, Karlheinz Stockhausen, Frank Zappa.