De Outsider of Einzelganger

30 Ram
18/19/20 april
Het tijdveld De Outsider of Einzelgänger – verbonden met het sterrenbeeld Pegasus en met de Egyptische god Seth.

Voetnoten

1) De Outsider of Einzelgänger is verbonden met het sterrenbeeld Pegasus, dat ten dele bestaat uit een symmetrische vierhoek, gevormd door vier sterren. 5000 j. voor Chr. stonden zij in de Melkweg in een centrale positie aan de hemel. Volgens diverse auteurs werd de vierhoek destijds gezien als het Paradijs. Toen hij later geleidelijk zijn centrale positie had verlaten, werd vierhoek een schip op de hemelse zee. Dit werd bemand door de verstoorder van het Paradijs, dat voor eeuwig verloren was gegaan. Seth, de god van de wanorde en chaos, zowel op kosmisch als op werelds gebied,. Oorspronkelijk heerste hij over Boven Egypte, maar toen Boven- en Onder Egypte werden verenigd werd hij verbannen naar de droge woestijnengebieden, waar de barbaren woonden. Zijn hemelse schip werd getrokken door de Seth dieren, samengestelde wezens, die de kwade krachten verbeelden. Later werd de vierhoek opgenomen in het hemelse paard Pegasus. Dat tijdveld wordt (vermoedelijk) geassocieerd met Bellopheron (zie 25 Ram), die, gezeten op Pegasus, onderweg naar de Olympus door Zeus uit het zadel werd geworpen, waarna hij op aarde viel waar hij nu nog, somber en mensenschuw, ronddoolt.

2) ‘Op de Vakantiebeurs in Utrecht kon je hem tegenkomen, zoekend naar rare landen, naar uithoeken, naar randen van de wereld. Waar het vreemd en woest en wild was, daar moest Ronald Naar heen.’ (Vkr. 24 mei 2011)

3) 19 april, 1993. Het Wacodrama. De leden van een religieuze sekte in Texas, die zich in een afgelegen plek hadden gevestigd, werden belegerd door de FBI, ‘om de kinderen te bevrijden’. De leider David Koresh had een boodschap van God ontvangen en wilde zich met Pasen overgeven. Water en elektriciteit werden afgesloten. Het complex werd dag en nacht bestookt met het geluid van een tandartsenboor en keiharde muziek: These boots are made for walking. Na een belegering van 51 dagen was Koresh verteld, dat hij een computer zou krijgen om zijn religieuze ervaringen op te schrijven. Daarna zouden zijn mensen zich overgeven. In plaats van een computer werd de groep urenlang door de FBI met traangas bestookt. Vervolgens werden er brandbommen afgevuurd. Er brak brand uit. Tachtig mensen kwamen om het leven, waaronder 17 kinderen. (9 ontsnapten)
– 19 april 1995. Bomaanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma City met een autobom. Dat is de zwaarste aanslag binnen de VS. 168 doden, 19 kinderen, 500 gewonden.

Entertainment: 20 april 1939. ‘Strange Fruit’ wordt door Billy Holliday voor het eerst op de plaats vastgelegd.

Geboren: Gro H. Brundtland, Robert Fludd, Peter Frampton, Yuri van Gelder ?, Lionel Hampton, Philipe Junot, Johnny Kraaikamp sr., Jane Mansfield, Daphne Du Maurier, Dudley Moore, Martinus Nijhoff ?, Paloma Picasso, Anton Pieck.

Overleden: J.G. Ballard, Pierre Curie, David Koresh, Guru.