De Grafdelver

10 Leeuw
31 juli – 1/2/3 aug.
Het tijdveld De Grafdelver.

Voetnoten

1) Regisseur Antoinette Beumer (2 aug. 1962) maakte de speelfilm Loft, een thriller over een vriendengroep, die er een appartement op nahoudt om vreemd in te gaan. ‘Voor mij was ‘hoogte’ heel belangrijk. Ik wilde die mannen echt op het dak van de wereld zetten, om te laten zien, dat zij zich onaantastbaar waanden. De stellage, waar de camera op stond, wilde ik zo hoog mogelijk hebben. Vier meter was het maximum.’ Toen stortte de stellage in. Beumer viel naar beneden, ze brak haar kaak, haar vingers en een pols. Ze had veel snijwonden en bloedde hevig. Ze had dood kunnen zijn. De opnameleider dacht dat ook.’

2) Op 1 augustus 1944 schreef Anne Frank haar laatste notities in haar dagboek.

3) Op 1 augustus 1996 werd in het Verenigde Koninkrijk een begin gemaakt met het vernietigen van duizenden menselijke embryo’. Na het verstrijken van het door de regering vastgestelde tijdstip mochten de embryo’s ontdooid en gedood worden door toevoeging van water of alcohol, waarna de resten werden verbrand. Het Vaticaan sprak van prenatale moord. De stichting Life riep die dag uit tot ’Zwarte Donderdag’. (AFP)

4) ‘Bobby Robson (18 feb. 1933, 30 Waterman – De Heerser) stierf op 31 juli 2009. Deze immens bewonderde en geliefde voetbalcoach heeft negentien jaar gevochten tegen kanker. Dat deed hij op bewonderenswaardige wijze, maar de laatste twee jaar liep het wel heel hard achteruit. Het proces was onomkeerbaar.’ (Vkr.)

5) 2 augustus 1934. De Duitse Rijkskanselier generaal Hindenburg sterft. Adolf Hitler wordt dezelfde dag benoemd tot rijkskanselier en president en is voortaan de Führer van het Duitse volk.

6) Op 1 augustus 1987 werd in Amsterdam de discotheek Roxy geopend, die op 21 juni 1999 geheel afbrandde tijdens een herdenkingsfeest voor de zojuist gestorven eigenaar.

7)  Op 1 augustus 1945 bepaalde een Amerikaanse commissie het doel voor de eerste atoombom.
– 1 augustus 1996. Trompettist en dirigent Lex van Weren, die in de jaren vijftig en zestig het Citytheater orkest leidde, is in Amsterdam overleden. In 1943 door de SD opgepakt, belandde hij in Westerbork waar hij als trompettist in het revueorkest speelde. In november 1943 werd hij op transport gezet naar Auschwitsch. Zijn cornet vergezeld hem als trouwe kameraad en hield hem buiten de gaskamer: hij overleefde als muzikant in het kamporkest. De cornet hing later in zijn café, de Tilex bar. Over Auschwitsch is hij altijd blijven getuigen. Hij voelde zich een spreekbuis  van de lotgenoten die het kamp niet hadden overleefd. ‘Het mag nooit vergeten worden! Nooit!’ (Het Parool)

Historisch: 2 aug. 1990. Inval van Irak in Koeweit.

Geboren: Leo Beenhakker, Pierre Bonnard, Geraldine Chaplin, Koningin Emma, Jerry Garcia, Guus Kuijer ?, Groucho Marx, Herman Melville, Sam Mendes, Frans Pointl, Peter O’ Toole, Yves Saint Laurent.

Overleden: Constant Nieuwenhuis ?, Bud Powell.