Afbraak

19 Vissen
8/9/10 maart
Het tijdveld Afbraak – Ook: (Zelf) destructie.

Voetnoten

1) ‘Bobby Fisher (9 maart, 1943) leerde op zes jarige leeftijd schaken en was meteen geobsedeerd. Hij groeide op bij zijn moeder en zijn zus. Later werd hij door zijn moeder verlaten en vereenzaamde hij. Toen hij schaakkampioen was reisde hij van stad tot stad en werd hij gezien als een excentriekeling die leefde als een monnik. Hij versloeg de Russische topschakers maar raakte depressief. Hij sloot zich aan bij een fundamentalistische christelijke sekte die geloofde, dat de wereld spoedig zou vergaan. Toen dat niet gebeurde draaide hij door. Hij was er van overtuigd dat hij bespioneerd werd door de Israëlische geheime dienst. Uiteindelijk, na allerlei avonturen en lang verdwenen te zijn, eindigde hij in IJsland als een wrokkige, raaskallende oude antisemiet. Op zijn sterfbed hield hij een foto van zijn moeder en zus in zijn handen. Zijn laatste woorden waren: ‘Niets geneest zo krachtig als de aanraking van een mens.’

Een blik in de horoscoop van Bobby Fisher: Zon, 19 Vissen – instorting. Mercurius (ondersteuner van de Zon) 28 Vissen – Kennis. Mars (relatie met zijn werk) 1 Waterman – Traagheid. Maan (zijn gevoelsleven) 3 Stier – Ouderdom. Ascendant (persoonlijke invulling) 1 Leeuw – De Sterke Man. Saturnus (zijn verborgen kracht) 7 Tweel. – Harmonie.

2) Hafid Bouazza tijdens een interview: ‘Later nam ik een groot brok opium en een fles absinth. Zo van misschien word ik wakker, misschien niet, ik zie wel wat er van komt. Met coke heb ik dat ook een keer gehad. Ik had zoveel gebruikt dat ik mijn hart uit mijn borstkas voelde springen. Ik dacht: dit is het, ik ga er aan. Ik doe geen zelfmoord pogingen. Maar als ik niet bijkom is het ook prima.’ (Parool PS, 21 maart 2009)

Geboren: Bix Beiderbecke, Ornette Coleman, André Courrèges, Katja Ebstein, Bobby Fisher, A. Marja ?, W.M. Molotov, Ornella Muti, Micky Spilane.

Overleden: Dominee Buskes, Heere Heersema.