De Veinzer

10 Schorpioen
31 okt. – 1/2 nov.
Het tijdveld De Veinzer.

Voetnoten

1) ‘Rudy Kousbroek had er veel plezier in je te foppen. Lang geleden kwam hij samen met zijn vrouw en zoon een keer bij mij eten. Ethel arriveerde in de auto en zei achteloos: ‘Rudy komt zo, hij is op de fiets.’ Mij verbaasde dat. ‘Rudy op de fiets? Helemaal uit Den Haag?’ Maar even later arriveerde hij, hevig hijgend, op een stokoude damesfiets. Ik was stupéfait. Toen zag ik het: hij keek in de verste verte niet als iemand die een uur gefietst heeft. Hoewel zijn haar in de war was, stonden zijn ogen volkomen helder. Wat bleek: hij had zijn overjarig rijwiel in de auto vervoerd, die er twee straten ver uitgehaald, broekspijpen in zijn sokken gepropt en was de hoek om gefietst.’ (Maarten ’t Hart, Vkr. 9 april 2010)

2) ’De dood van Pasolini (2 nov. 1975) kwam wel als een schok, maar zeker niet als een verrassing. Het had de perfectie van een zorgvuldige enscenering. De schrijver, die met zijn eerste roman, de ‘ragazzi di vita’ (de jongens van het leven) had bezongen en de kaalgeslagen buitenwijken van Rome op de literaire landkaart had gezet, sterft in het decor van zijn keuze door de hand van een van zijn helden. Het monster staat op tegen zijn schepper. Pasolini omschreef zijn verlangen naar het contact met achterbuurtjongens als een ontsnapping uit de dodelijke eenzaamheid.’ (Vkr.)

Astrologie: 1 nov. 1977. De ontdekking van de ‘planeet’ Cheiron.

Geboren: Pat Buchanan, Cheiro, Larry Flint, Shire Hite ?, André Kesselaar, Rudy Kousbroek, Burt Lancaster, Charlotte Mutsaerts, Eduard Du Perron ?, Calvin Russell, Luchino Visconti, Jan Jaap van der Wal ?

Overleden:  Rijk de Gooijer, Bernard Shaw, Ima Sumac, Paul Tibbets.

Vermoord: Pier Paolo Pasolini.