De Cavalerist

29 Waterman
(16)/17/18/19 feb.
Het tijdveld De Cavalerist.

Voetnoten

1) ‘Op 17 februari 1943 kwam er een eind aan het zorgeloze leventje van David Douglas Duncan. Hij moest in dienst. Hij schreef die dag aan zijn ouders: ‘Mijn tienerjaren zijn nu echt afgelopen. Alleen Hij weet hoeveel tijd ik nu nog heb.’ Als luitenant der mariniers trok hij naar het front in de Stille Zuidzee. Hij bleef wel fotograaf. Hij fotografeerde vijandelijke stellingen vanuit vliegtuigen, maar hij vergat ook het leven aan het front niet. (…) Hij was erbij toen de Japanners zich op 12 sep. 1945 (20 Maagd – De Tegenstanders) overgaven aan boord van USS Missouri, in de baai van Tokio.’ (Vkr. 27 Dec. 2008)

2) Natascha Kampusch (17 feb. 1988) werd als tienjarig meisje in Wenen op straat door een vreemde, Wolfgang Priklopil (24 Stier – Het Gebrekkige) meegenomen en in een kelder opgesloten (12 Vissen – Beknotting). Dat ze het overleefd heeft, zegt ze te danken te hebben aan een moment toen ze 12 was. Aangezien er geen normale, stabiele volwassene in haar leven was, besloot ze zelf volwassen te worden. Ze zag zichzelf als 18 jarige, die haar zei: ‘Ik zal je hieruit halen, dat beloof ik je. Je bent nu nog te klein, maar als je 18 bent zal ik de ontvoerder overmeesteren en je bevrijden uit je gevangenis.’ De volgende zes jaar gingen de mishandelingen door. Ze kon ontsnappen toen ze 18 was. (1 Maagd – De Feestganger, Vreugde) (Symbolon, jan. 2007 – Vkr. 13 sept. 2010)

Criminaliteit: 17 februari 1991. De operatie Schone Handen in Italië begint als een routinezaak. De directeur van een ziekenhuis wordt betrapt bij het innen van smeergeld van een schoonmaakbedrijf. Na zijn arrestatie wordt hij een belangrijke politie-informant.

Geboren: Frits Barend, Paul Cézanne, prinses Christina, Ernst Häckel, Paris Hilton, Goldy Hawn, Michael Jordan, Natascha Kampusch, Jasper Krabbé, Charles Leadbeater, Ramakrishna, Ruth Rendall, Rene Russo, Chaim Potok.

Overleden: Martha Gelhorn – oorlogscorrespondent.