Onbeholpen

10 Stier
28/29/30 april
Het tijdveld Onbeholpen – Ook: De Onhandige – De Lomperik, De Stuntelaar.

Voetnoten

1) 29 april 1786. Première van Mozarts opera De Neus van Figaro.
– 29 april 1968. Première van de musical Hair.

2) ‘EEN CHAUFFEUR IN KWADE STEMMING. Bijna een veldwachter omvergereden. Voor de kantonrechter had zich gisteren een 33 jarige kruier uit Amsterdam te verantwoorden, die op 29 april zijn zenuwen niet de baas kon. Hij reed in een boze bui over de Kruisweg, nadat een vrouw hem een uit plagerij een sinaasappelschil in het gezicht had gegooid, en zijn stemming was nog meer gezakt toen hij onderweg enkele keren door dienaren der wet naar zijn papieren werd gevraagd. Toen een veldwachter op straat geposteerd stond om hem voor de zoveelste keer te stoppen, gaf hij vol gas en reed recht op de veldwachter in, die verstandig en lenig genoeg was om opzij te springen, en die de omstandigheden zo ernstig en gevaarlijk vond dat hij de onverlaat enkele kogels najoeg waarvan het onheilspellende gefluit voldoende was om de kruier weer enigszins tot bezinning te krijgen.’ (De Tijd, 30 april 1940)
– Op 29 april 1992 sloten de streetgangs in Los Angelos een wapenstilstand, die een dag duurde. Het is bij die ene dag gebleven.

3) ‘Op 30 april 1975 verlieten de laatste manschappen van het verslagen Amerikaanse leger Saigon. Het was de grootste vernedering die het Amerikaanse leger ooit onderging.’

4) 29 april 1964. Prinses Irene trouwt met Carlos Hugo de Bourbon Parma in Rome. Na afloop worden zij door Paus Paulus VI in audiëntie ontvangen.
– Sinds 29 april 1993 worden vrouwen toegelaten tot gevechtsfuncties in de Amerikaanse luchtmacht.

5) De voormalige tennisser André Agassi (39 april 1970) schreef zijn autobiografie. Eindelijk kon hij openheid van zaken geven. Over zijn gebruik van de drug cristal meth, over het dragen van een pruik en over zijn emotionele worstelingen op de tennisbaan als gevolg van zijn diep gewortelde haat tegen het tennisspel, die voortkwam uit het ontbreken van een eigen levenskeuze. Vanaf drie jarige leeftijd trainde zijn vader hem al op de tennisbaan achter het huis. Minimaal werden er 2500 ballen per dag op hem afgevuurd door een tenniskanon…’

Oorlog: 30 april 1975. Einde van de Vietnam oorlog.

Historisch: de ontdekking van Australië.

Geboren: Andre Agassi, Nikita Krushschev, William Randolph Hearst (8.44), Gerard Joling ?, koningin Juliana, Zizi Jeanmaire (8.43 ?), Sander van Opzeeland, Michele Pfeiffer, Uma Thurman, mr. Pieter van Vollenhoven.

.