Ik Eerst

11 Stier
29/30 april – 1/2 mei
Het tijdveld Ik Eerst – ‘Le roi c’est moi – Ik ben de Beste’.

Voetnoten

1) 1 mei 1967. Elvis Presly, The King, trouwt met Priscilla.

2) ‘Mission accomplished,’ zei president Bush op 1 mei 2003, aan boord van het vliegdekschip USS Abraham Lincoln, in een toespraak, waarin hij aankondigde, dat de belangrijkste gevechtshandelingen in Irak voorbij waren.

3) Het Parool, 2 feb. 2000, bij de dood van professor dr. drs. Anton Caspar Rudolphus Dreesman (geb. 2 mei 1923): ‘In zijn hoogtijdagen was hij als een Romeins keizer. Een grillig, maar kundig strateeg die uit een veelheid van kleine, nietige koninkrijkjes een groot en machtig imperium schiep.’

1 mei 1931. Opening van het Empire State Building in New York, destijds het hoogste gebouw ter wereld.

30 april 1998. ‘De 40 jarige Daniel Jones, HIV positief, beroofde zich van het leven, uit protest tegen een levensverzekeringmaatschappij, die weigerde zijn behandeling te betalen. Jones veroorzaakte met zijn truck een file op een drukke weg en rolde een spandoek uit. TV camera’s arriveerden, hij pakte een geweer en schoot zichzelf voor de camera dood. Dit was (per ongeluk) life op de televisie te zien.’

Op 30 april 1993 maakte CERN bekend, dat het nieuw ontwikkelde World Wide Web gratis voor iedereen toegankelijk werd. Dit lijkt in tegenspraak met het eigenbelang van dit tijdveld, maar hier zien we Koning Klant: het internet markeert een doorbraak in de consumptiemaatschappij. Totale communicatie is totale consumptie: de klant wordt koning.

Land: Groot Brittannië (Unie v. Engeland en Schotland), 1 mei 1707.

Geboren: Scott Carpenter, Judy Collins, Guido Gezelle, Theodorus van Gogh, Paul Haenen, Joseph Heller, koningin Isabelle van Spanje (1497), Franz Lehár, Leibnitz (1742), Ted Mosel, Willie Nelson, Joachim von Ribbentrop, Ignazio Silone, Maria Stuart, Ludwich Thieck, Lars von Trier, Jeroen Verhoeven.

Overleden: Albert Hofmann.

Zelfmoord: Eva Braun, Adolf Hitler.