De Nijl

26 Kreeft
16/17/18 juli
Het tijdveld De Nijl – Bruisende Creativiteit.

Voetnoten

1) Egyptisch Nieuwjaar. In Egypte begon het nieuwe jaar op 18/19 juli met de komst van het water in de Nijl delta uit de bergen, dat vruchtbaar slib afzette en de dorre woestijn in akkerland veranderde. Door de Egyptenaren werd dit gezien als het werk van de godin Isis, de goddelijke Moeder. Het water uit de bergen is bevruchtend, verkoelend en  genezend en brengt welvaart voor de mensen. Maar het waterpeil is ook afhankelijk van de regenval. Als het te weinig regent, kan de bedding droogvallen. Dat verwijst naar de dreiging van instabiliteit, die bij dit veld hoort. Dit tijdveld is verbonden met de Hondsster.

2) 17 juli 1968. Première van de Beatle film Yellow Submarine.

3) 18 juli 1925. Hitler publiceert Mein Kampf.
– Op 18 juli 1941 begon de Duitse V – aktie: ‘V = Victorie, want Duitsland wint voor Europa op alle fronten!’

4) ‘Op 18 juli 1969 reed Senator Edward Kennedy (22 feb. 1932, 3 Vissen – Gezelligheid), broer van John (9 Tweelingen – De Regerende Koning) en  Bobby (29 Schorpioen – Grote Bekwaamheid) bij Chappaquickdick Island (Massachusets) met zijn auto van een brug. Vermoedelijk was hij dronken, er wordt ook gezegd, dat hij LSD had gebruikt. Zijn passagier Mary Jo Kopechne verdronk. Kennedy meldde het ongeluk pas een dag later. Hem werd slechts ‘verlating van  de plaats van het ongeval’ ten laste gelegd. In de jaren daarna werd hij telkens weer herkozen als senator van Massachusets, maar het presidentschap van de VS zat er voor hem niet meer in.’
– 18 juli 1986. De eerste videobeelden van de Titanic op de bodem van de oceaan worden getoond.

5) ‘Een 22 jarige jongen uit Oostvoorne werd op 18 juli 1994, hangend aan een zogeheten stuurvlieger, door een harde wind de zee ingetrokken. In de sterke stroming kon hij de kust niet meer bereiken en is hij verdronken.’ (Telegr. 19 april 1994)

Historisch: 16 juli 622. Begin van de Islam.

Geboren: Gino Bartali, Richard Branson, Vin Diesel, Earl Stanley Gardner, John Glenn, Georg Kreisler, George Lemaitre, Hendrik Anton Lorentz, Nelson Mandela, Josepha Mendels, Yukio Mishima, Clifford Odets, Henri Salvador, Diederik Samson, Red Skelton, Thackery, Hunter Thomson, Paul Verhoeven (24.43), Simon Vinkenoog, Yevtuchenko.