De Doorzetter

5 Ram
24/25/26 maart
Het tijdveld De Doorzetter – verbonden met de geboorte van Athena. 1)

Voetnoten

1) Dit tijdveld heeft een sterke connectie met geboorte en geboren worden. Een commentator schreef ‘Hij zal een gelukkig ouderschap bereiken.’ De verjaardag van Athena, de godin van het oorlogvoeren en van de wijsheid, werd gevierd rond 23 Maart. Zij kwam op een wel heel bijzondere wijze ter wereld. Zeus had haar moeder, die heerste over wijsheid, kennis en goede raad, na veel moeite zwanger gemaakt en vervolgens opgegeten, waarbij hij ook haar wijsheid in zich opnam. Na enige tijd kreeg hij ondraaglijke hoofdpijn en liep hij brullend rond. De smid Hefaistos (8 Tweelingen) sloeg met zijn bijl een gat in het hoofd van Zeus en daaruit sprong, onder het slaken van een luide kreet, de geheel volgroeide Athena, in haar volle wapenuitrusting.
-25 maart 1994. ‘Man uit cel om kind te verwekken. De Brabantse smokkelbaas X is vrijgelaten omdat zijn echtgenote zwanger wil worden via een reageerbuisbevruchting. De vrouw had eerder twee miskramen. Zij kreeg een tweeling maar het ene kind overleed door een medische fout, het andere door een medische complicatie. Omdat haar lichaam een stof produceert, die embryo’s afscheidt, is de aanwezigheid van de echtgenoot medisch noodzakelijk en moet het inbrengen plaatsvinden in een ziekenhuis.’ (De Telegr. 26 maart 1994)

2) Volgens de zestiende-eeuwse pater Siciliaanse Agostino Inveges werd Adam geschapen bij het ochtendgloren van vrijdag 25 maart. (Eva verleidde hem een week later op vrijdag 1 april (Zie 11 Ram). Om vier uur ’s middags werden zij uit het paradijs verdreven. (12 Ram?)

3) ‘Op 25 maart 1957 kwamen in Rome de leiders van zes Europese landen bijeen om verdragen te sluiten die zouden leiden tot de vorming van de Europese Gemeenschap en van Euratom. Het was het begin van een moeizaam en onregelmatig maar steeds gecontinueerd proces dat zou leiden tot de vorming van de Europese Unie. Deze eenwording kende vele problemen en menige zware crisis maar steeds wist men compromissen te sluiten en doorbraken te realiseren. Het leidde tot het einde van het communisme en van de dictatoriale regimes rondom de Middellandse Zee. Er ontstond welvaart, vrede en democratie in Europa. Dit succes is het waard gekoesterd en onderhouden te worden.’ (Vkr. 17 maart 2007)

4) ‘Op 24 maart 1944 ontsnapten 76 geallieerde officieren via een tunnel uit een Duits krijsgevangenkamp in Silezië. Slechts drie van hen bereikten de vrijheid, de anderen werden gevangen genomen en op last van Hitler doodgeschoten. Een van de overlevenden, de Nederlandse luitenant van der Stok, deed er drie maanden over om Engeland te bereiken. Daar werd hij benoemd tot commandant van een eenheid jachtvliegtuigen. Na de oorlog werden zijn belevenissen beschreven en verfilmd en daardoor wereldberoemd als The Great Escape.’

5) Sergeant Nicolas Alkemade van de RAF moest op 25 maart 1944 op 8.000 voet hoogte zijn brandende bommenwerper verlaten. Zijn parachute was echter al verbrand. Hij besloot toch om te springen. Later vertelde hij dat hij niets had gevoeld van zijn val naar beneden. ‘Het was alsof ik op een wolk lag.’ Op een bepaald moment zag hij de sterren boven zich en vervolgens werd hij wakker in de sneeuw, met alleen wat schrammen. De in elkaar gehaakte takken van sparrenbomen en een dik sneeuwdek hadden zijn val gebroken. Hij werd gevonden en gevangen genomen. Hij stierf uiteindelijk in 1987, in 1 Kreeft.’

Geboren: Fatty Artbuckle, Alexander Becqerel, Paul Biegel, Khalid Choukoud, Wim van Est, Twan Huys ?, Helmuth Käutner ?, Hans Kazan ?, Jacob van Lennep ?, Elton John, Wilhelm Reich (3.42), Diana Ross, Simone Signoret, Algernon Swinburn, Arturo Toscanini, Jean Villar, Tennesee Williams.

Overleden: Joop Admiraal, Beethoven, Sarah Bernard, Claude Debussy, Floor van der Wal.

Vermoord: Bisschop Oscar Arnulfo Romero, bijgenaamd ‘De Stem der Stemlozen.’ Hij werd op 24 maart 1980 in opdracht van rechtse politici, door een sluipschutter vermoord tijdens het opdragen van de mis. Hij werd geadoreerd vanwege zijn strijd voor de armen.