Het Vluchtige

28 Stier
16/17/18 mei
Het tijdveld Het Vluchtige.

Voetnoten

1) ‘Hans Horrevoets, zeezeiler, verdronk tijdens een storm in een zeilrace rond de wereld, op 18 mei 2007. ‘Hij was altijd bang geweest om overboord te slaan en ergerde zich aan jonge zeilers die de veiligheidsvoorschriften aan hun laars lapten’. (Vkr.)

2) 17 mei1792. De NY Stock Exchange wordt geopend.

3) ‘Op 18 mei 1922 waren in het Majestic Hotel in Parijs vijf beroemde kunstenaars aanwezig op een diner voor dertig personen: Serge Diaghilev van de Ballets Russes, James Joyce, Igor Stravinsky, Pablo Picasso en Marcel Proust. De bijkomst was de eerste en de laatste keer dat Proust en Joyce elkaar ontmoetten. Zij werden in twee stoelen tegenover elkaar gezet tussen de schuifdeuren van twee kamers. Daar voerden ze tot acht uur ‘s ochtends een conversatie, die door alle aanwezigen werd aangehoord, over hun ziektebeelden, symptomen en kwaaltjes. Er werd over niets anders gesproken.’ (Vkr. 17 aug. 2006)

4) Op 17 mei 2004 wordt Willem Endstra vermoord voor de deur van zijn kantoor.

5) ‘Op 18 mei 2007 valt in de dierentuin Blijdorp de aap Bokito een bezoekster aan. Vier mensen raken gewond. De vrouw zocht altijd oogcontact met het dier. Zij dacht, dat de aap haar (ook) leuk vond en haar toelachte, maar gorilla’s houden er niet van om aangekeken te worden en als zij hun tanden laten zien, is dat dreigend bedoeld. Ze zijn absoluut niet agressief maar een dominant mannetje als Bokito accepteert het niet als er dan niet wordt weggekeken.’

6) 18 mei 1909. Het eerste optreden van de Ballets Russes vindt plaats in de Opera in Parijs, onder de directie van Sergej Diaghilev.

Geld: De beurzen van New York en Londen. De dollar.

Geboren: Perry Como, Linda van Dijk, Jim Jones, Dennis Hopper, Bert van Marwijk ?, Paus Johannes Paulus II, Karel van het Reve ?, Hank Snow, Saskia Temmink ?, Maarten van Traa, Charles Trenet, Bob Ushi, Vigo Waas ?