Hoogst Verdienstelijk

14 Kreeft
4/5/6 juli
Het tijdveld Hoogst Verdienstelijk.

Voetnoten

1) ‘Louis Armstrong (13 Leeuw – Volharding) stierf op 6 juli 1971. Zijn moeder was een parttime prostituee, zijn vader een fabrieksarbeider, die hij niet gekend heeft. Hij groeide uit tot de beroemdste jazzmuzikant aller tijden. Hij beïnvloedde letterlijk alle jazzmuzikanten van enig niveau en werd de trots van de Afro Amerikaanse gemeenschap. Zijn pionierswerk strekte zich uit over meerdere gebieden. Hij breidde het bereik van de trompet uit met hoge noten, die nog geen mens gespeeld had. Als zanger werd hij een voorbeeld voor vele generaties vocalisten. Meer dan 25. 000 fans schuifelden langs zijn opgebaarde lichaam.’
– ‘Astor Piazzola stierf in de nacht van 4 op 5 juli 1992. Hij vernieuwde de Argentijnse tango, oorspronkelijk een volksmuziek voor arme mensen. In zijn eigen land had hij aanvankelijk veel tegenstanders. President Peron noemde hem een demagoog van het grofste allooi. Men ging er anders over denken, toen zijn muziek in Europa een grote weerklank vond. Daar waardeerde men zijn combinatie van toegankelijke en complexe elementen bijna als klassieke muziek.’

2) ‘De grondlegger van de Britse Penguin uitgeverij, Sir Allan Lane, ontketende op 6 juli 1935 een revolutie in de uitgeverswereld. Lane begon met het uitgeven van bekende literaire werken als goedkope paperbacks. Hij nam daarmee een gok, want om de boeken goedkoop te kunnen houden moest hij ze in enorme oplagen laten drukken. Maar hij gokte goed. Zijn paperbacks waren zo goedkoop, 5 pence per boek, dat ze zelfs in de crisisjaren een groot publiek wisten te bereiken. Behalve de prijs was dat ook te danken aan de goede typografie en de aantrekkelijke vormgeving.’

3) Een blik in de horoscoop van de Dalai Lama: Zon 14 Kreeft -Hoogst Verdienstelijk. Mercurius (ondersteuner v.d. Zon) 26 Tweelingen – De Mededinger. Ascendant (persoonlijke invulling) 10 Kreeft – Everyman. Mars (zijn werk) 19 Weegsch. – Hoge Heerser. Saturnus (zijn geheime kracht) 11 Vissen – Vrij Zijn. Het MC (zijn uitstraling) 22 Vissen – Onderworpen.

Land: USA.

Rock’n Roll: Op 5 juli 1954 nam Elvis Prestley in de Sun Studio’s in Memphis zijn eerste single op. Er wordt vaak gezegd, dat dit de geboorte van de rock ’n roll is geweest.

Historisch: 5 juli 1687. Publicatie van de Principia van Newton. – 5 juli 1717. De Orde der Vrijmetselaars wordt gesticht.

– 5 juli 1948. De Britse National Health Service wordt opgericht. 4 juli 1997. Marslanding,

Geboren: Marcel Achard, Nickolas Ashford, Jean Cocteau, Willem Drees Sr., Frieda Kahlo, Petrarca, Cecil Rhodes, Bert Voeten.

Overleden: Kardinaal Alfrink, Louis Armstrong,  Gustav Hering, Guy de Maupassant, Harrison Salisbury, Edgar Vos, Jan Willem van de Wetering.