Struikelen

7 Weegschaal
28/29/30 sept.
Het tijdveld Struikelen.

Voetnoten

1) 29 sept. 2008. Zwarte Maandag op de Beurs: het begin van de economische wereldcrisis.

2 ) Op 30 sept. 1938 beslisten de Britse premier Neville Chamberlain en zijn Franse ambtsgenoot Daladier, tijdens hun topontmoeting in München met Hitler en Mussolini, om het Tsjechoslowaakse Sudetenland uit te leveren aan nazi – Duitsland. Deze handreiking werd de opmaat naar de Tweede Wereld Oorlog.

3) Er is in dit tijdveld sprake van een bepaalde tweeslachtigheid, of van een gespletenheid,  maar het is heel moeilijk om er de vinger op te leggen. Elie Wiesel (30 sept. 1928), schrijver over de holocaust, zei bv. ‘Beul en slachtoffer zijn allebei gruwelijk alleen.’

– De acteur Tony Curtis, die op 30 sept. 2010 is overleden, werd beschreven als ‘stoer en jongensachtig, maar ook elegant, bijna vrouwelijk. Met zijn sierlijke wenkbrauwen, lange wimpers, volle lippen en een fraaie kaaklijn legde hij prikkelende accenten op talloze stoere mannenrollen. Maar ook een jurk, dameshoedje en pumps stonden hem volmaakt.’

4) ‘Een vrouw is gisteren (28 sept. 2000) veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en staat daarnaast tien jaar lang genoteerd bij de landelijke registratie van seksuele delinquenten, nadat zij schuldig is bevonden aan seksuele handelingen met twee 14 jarige jongens die bevriend waren met haar dochter.
De jongens verklaarden dat Fr. E. 35 jaar, hen regelmatig verleidde in een nachtjaponnetje, waarna zij met haar naar bed gingen. Edwards ontkende. Volgens haar waren de jongens o.a. opgestookt door haar voormalige echtgenoot. De jury verklaarde haar echter schuldig.’ (Guardian, 29 sept. 2000)

Land: Botswana, 1966.

Geboren: Antonioni, Silvio Berlusconi, Marc Bolan, Enrico Fermi, Kaspar Hauser, Deborah Kerr, Wim Kok, Jerry Lee Lewis, Hendrik Marsman (6.42), Johnny Mathis, admiraal Nelson, Ehud Olmert, David Oistrach, Edmond de Rothschild, Elie Wiesel.