Kritiek

17 Weegschaal
8/9/10 okt.
Het tijdveld Kritiek.

Voetnoten

1) ‘Pius XII (overleden 9 okt. 1958) had een onpeilbare afkeer van en angst voor het communisme, vandaar de Vaticaanse concordaten met Hitler en Mussolini en de steun aan Franco in Spanje. En, wat minder bekend is, deze paus had eveneens een grenzeloze verachting voor de liberale democratie. Die combinatie (…) is de reden dat Pius bereid was de prijs, de uitroeiing van de joden, te betalen om de positie van de kerk te beschermen en te versterken.’ (7 nov. 2008)

2) Een historische gebeurtenis in dit tijdveld was de Aktie Tomaat op 9 okt. 1969, die leidde tot een omwenteling in het Nederlandse toneelleven. ‘Met haar medestudent Ernst Katz gooide Lien Heyting tijdens een voorstelling van Shakespeare’s De Storm in de Amsterdamse Stadschouwburg tomaten naar de spelers van de Nederlandse Comedie, omdat zij dat een ingedut, slecht toneelgezelschap vond. Hiermee begon de Aktie Tomaat, een serie protestacties, gericht tegen, wat toen ervaren werd als verouderd ‘burgerlijk toneel’, die uitgroeide tot een ware revolutie. Het toneel moest radicaal vernieuwen en het engagement omarmen. De Aktie Tomaat blies het toenmalige toneelbestel op en baarde het huidige. (…) Die vernieuwing was nodig en goed, maar niet alleen positief. Er ging ook een traditie verloren. die nu gemist wordt. (NRC. 2 nov. 2009)

Land: Frankrijk Vierde Republiek, 1946 – Fiji Eilanden, 10 okt. 1970.

Geboren: Herman Brusselmans, Johannes van Dam, Heinrich George, Alberto Giacometti, Paul Kruger, John Lennon, Charles de la Mar, Marie Osmond, Harold Pinter.

Overleden: Gerard Philipe, Edith Piaff ?