De Krachtfiguur

2 Tweelingen
21/22/23 mei
Het tijdveld De Krachtfiguur – verbonden met Heracles. 1)

Voetnoten

1) Zie 1 Tweelingen, voetn.1) De prent lijkt een verwijzing te zijn naar de Thargelia, Griekse offerfeesten i.v.m. de oogst, die plaatsvonden rondom 24 en 25 mei, waarbij twee naakte mannen als zondebokken door de stad werden gevoerd. Zij werden door het publiek op hun genitaliën geslagen. Buiten de stad werden ze gestenigd en verbrand, waarna hun as werd uitgestrooid over het land om vruchtbaarheid af te dwingen.

2) 23 mei 1701. William Kidd, een beruchte piraat, werd in Londen opgehangen.
– 23 mei 1934. Het beruchte, bankrovende stel Bonnie en Clyde werd gedood in een val van de politie.
– 22 mei 1981. De ‘Yorkshire Ripper’, moordenaar van 13 vrouwen, kreeg levenslang.

3) ‘Op 22 mei 1995 hebben twee Britse artsen aan boord van een Boeing 747 het leven van een vrouw gered door haar te opereren, nadat zij hadden vastgesteld, dat zij een ingeklapte long had en meteen geholpen moest worden. Zij was aangereden op weg naar het vliegveld en klaagde over pijn in haar borst. De vrouw werd plaatselijk verdoofd met spullen uit de eerstehulpkist. Met een scalpel werd een incisie gemaakt. Met een kleerhanger werd een katheterbuis in de wond geduwd die met pleisters werd vastgezet. Het andere eind werd in een fles mineraalwater gestopt. Zo ontstond een pomp waarmee een luchtbel werd weggehaald, waardoor de vrouw weer kon ademen.’ (Het Parool 23 mei 1995)

4) 22 mei 1964. Oprichting van de P.L.O.

5) 22 mei 1960. Aardbeving in Chili, 9. 5 op de schaal van Richter. Dit was de zwaarste aardbeving die ooit is geregistreerd.
22 mei 1983. Tijdens een vliegdemonstratie in Duitsland stort een straaljager boven op een volle auto. Vijf mensen zijn onmiddellijk dood. Een zesde sterft later.

6) ‘Op 22 mei 1997 accepteerde Kelly Flinn, de eerste Amerikaanse vrouwelijke luchtmachtpiloot met een brevet voor gevechtsvliegtuigen, haar ontslag uit de Airforce. Zij vermeed daarmee een vervolging door de Krijgsraad wegens overspel, liegen en het niet opvolgen van een bevel.’

Land: Sri Lanka – Noord – en Zuid Jemen bij elkaar gevoegd, 1967.

Geboren: Ulla Jacobson, Linnaeus, Marcia Moore, Gerard de Nerval, Sun Ra, Lois Rodden, Jolanda Sap, Susan Strasberg, de Unabomber, Harry de Winter ?

Overleden: Barbara Cartland (Geb.18 Kreeft – Het Genotzuchtige), Jan Derksen ?, Erich Mielke.

Zelfmoord: Heinrich Himmler.