De Leeuwentemmer

25 Stier
13/14/15 mei
Het tijdveld De Leeuwentemmer – Ook: Vastbesloten.

Voetnoten

1) ‘Het P. J. Meertens Instituut wil van 15 mei 1998 ‘de best gedocumenteerde dag uit de geschiedenis’ maken. Dat moet leiden tot een zeer omvangrijk archief van ‘brieven aan de toekomst’, waaruit de mensheid tot in lengte van eeuwen informatie kan putten over de bezigheden van een doodgewone Nederlander aan het eind van de twintigste eeuw.’

2) ‘Achteraf was 15 mei 2009 het begin van het einde (van de DSB bank). Die dag is de apotheose van een voor Scheringa totaal nieuw fenomeen: een van zijn eigen mensen spreekt hem meer dan krachtig tegen. Het is oud defensie minister De Grave, sinds twee maanden de financiële baas. Hij is uiterst kritisch over het beleid en dat leidt tot een uitbarsting.’ (Vkr. 17 okt. 2009)

3) ‘Groot Brittannië blufte, toen het op 16 mei 1997 bekendmaakte, dat het bij Australië een waterstofbom tot ontploffing had gebracht. Het was in feite een technisch tamelijk onschuldige boosterbom. De waterstofbom heeft een veel hogere explosiekracht. Maar de Amerikanen waren geïmponeerd en boden samenwerking aan, wat er uiteindelijk toe leidde, dat zij Engeland de middelen verschaften voor de productie van kernwapens.’

4) ‘Nancy was er niet bij, toen haar vader Frank Sinatra op 15 mei 1998 op zijn sterfbed lag. Ze was thuis gebleven, omdat ze de laatste uitzending van haar lievelingsserie niet wilde missen. Pas nadat ‘The Voice’ zijn laatste adem uitblies, zag zij haar fout in. ‘Ik had de videorecorder kunnen aanzetten!’ (Vkr. 18 maart 2005)

Land: Israel. Zie 24 Stier – Oostenrijk, 1955.

Opgericht: Die Grünen, 14 mei 1993.

Geboren: Arletti, Elizabeth Ebertin, Mary Eddy Baker, Frank de Boer ?, Mireille Darc, Otto Von Klemperer, Pierre Lavie, Liberace, James Mason, Henry Miller, Mike Oldfield, Peter Shaffer.

Overleden: Menno Ter Braak, Eduard Du Perron. (Ter Braak maakte een eind aan zijn leven op dezelfde avond, dat zijn vriend Du Perron bezweek aan een hartaanval: 14 mei 1940.) Emily Dickenson, J. A. A. van Doorn, Hubert van Es, Frank – I dit it my way –  Sinatra.