De Bestrijder

18 Steenbok
7/8/9 jan.
Het tijdveld De Bestrijder.

Voetnoten

1) ‘Op zaterdag 8 januari 2011 schoot de student Lee Loughner in Arizona het jonge congreslid Gabrielle Cliffords neer. Zij overleefde de aanslag, waarbij 6 doden vielen. De dader was een excentrieke student, die de overheid ervan verdacht de bevolking te hersenspoelen en die meende dat de waarde van de dollar weer gekoppeld moest worden aan goud en zilver.’ (Vkr. 10 jan. 2011)

2) 7 jan. 1933. De eerste krant van het NSB dagblad Volk en Vaderland verschijnt.

3) Op 7 jan. 1937 trouwde prinses Juliana met Bernard van Lippe- Biesterfeld.

4) ‘Op 8 jan. 2012 pleegde Nico Bodemeijer zelfmoord. Als zestienjarige skinhead stak hij in de nacht van 20 op 21 aug. 1983 de vijftienjarige Antilliaan Kerwin Duimeijer neer na een woordenwisseling, waarbij hij racistische taal gebruikte. Het werd een van de meest besproken moorden in het land en groeide uit tot een symbool voor intolerantie. De moord op Kerwin wordt nog elk jaar in het Vondelpark herdacht. Bodemeijer was van Joodse afkomst maar rechts radicaal geworden. Toen hij uit de gevangenis kwam bleef hij agressief. De politie vond wapens in zijn huis en hij werd verschillende keer gearresteerd. Hij werd een junkie en zat uiteindelijk in een rolstoel.’

Geboren: Jacques Anquetil, Simone de Beauvoir, David Bowie, José Ferrer, Charles Péguy, François Poulenc, Elvis Presley, Thomas Rosenboom ?, Abram de Swaan ?, Tarzan.

Overleden: François Mitterand.