De Vos

14 Tweelingen
3/4/5 juni
Het tijdveld De Vos.

Voetnoten

1) Ixion, Sterke Maanman – bekend als Engonasim, later Hercules, is een van de oudste sterrenbeelden. Ixion is verbonden met de maan én met de zon in paddestoelen -, vruchtbaarheid- en zonnerituelen die teruggaan tot het Bronzen Tijdperk en ongetwijfeld nog verder.

Ixion, koning der Lapithen, een bergvolk, vermoordde zijn schoonvader, toen deze hem om de bruidschat vroeg, die hij nog niet had betaald. Daarna werd hij waanzinnig en door iedereen verstoten, behalve door Zeus, die hem van zijn bloedschuld reinigde en hem tot tafelgenoot maakte van de goden. Daar probeerde Ixion Hera, de echtgenote van Zeus, te verleiden. Dat ging te ver. Zijn straf was gruwelijk. Hij werd door Zeus onsterfelijk gemaakt en in de Tartarus geworpen, waar hij, gekluisterd aan een brandend rad, eeuwig moest lijden.

2) 4 juni 1921. Première in Stutgard van de opera van Hindemith: ‘Moord, Hoop der Vrouwen.’

3) 4 juni 1666. Première van Le Misantrope, van Moliere.

– 3 juni 2011. Jack Kevorkian, euthanasie arts, bijgenaamd Dr Death, stierf op 83 jarige leeftijd. Hij hielp meer dan honderd mensen een einde te maken aan hun leven. Hij reed rond in een roestige Volkswagenbus met daarin een apparaat, waarmee de terminale patiënten de middelen kregen toegediend, die hun leven beëindigden. Op 4 juni 1990 (14/15 Tweelingen) was een lerares, die aan Alzheimer leed, de eerste patient die om zijn hulp vroeg.

4) 4 juni 1989. Hoogtepunt van de wrede onderdrukking door tanks en infanterie van het vreedzame protest voor meer democratie op het Tienanmin Plein in Peking. Er vielen enkele duizenden doden.

5) 4 juni 1942. Reinhard Heydrich overleed in Tsjechië aan de gevolgen van een aanslag, die negen dagen eerder gepleegd was. Hij was hoofd van het Reichssicherheitshauptambt met controle over de Gestapo en de Sicherheitsdienst.

6) Russell Brand (4 juni 1975) is er aan gewend om zijn eigen verleden tot onderwerp van zijn werk te maken en hij geeft er geen enkele moeite mee om de rol van de verslaafde popster te verbinden met zijn eigen verleden. ‘Ik ben jaren verslaafd geweest. Maar ik bleef geestig. Ja, ik was gek en zelfdestructief. Overal waar ik kwam, waren er huilende vrouwen, brekend glas, en bloed. Maar ondertussen was ik verdrietig en eenzaam.’

4 juni 2001. De kroning van koning Gyanendra van Nepal.

Geboren: Russel Brand, Jacques Demy, Raoul Dufy, Angelina Joli, Geli Raubal.

Overleden: Pierre Louis.

Vermoord: Reinhard Heydrich.

Zelfdoding: David Carradine.