Zinnelijkheid

12 Boogschutter
2/3/4 dec.
Het tijdveld Zinnelijkheid.

Voetnoten

1) Toen in 61 voor Chr. Publius Clodius, een onbesuisde jongeman, Pompeia, de echtgenote van Julius Caesar, zo manipuleerde, dat hij in de buurt van de ceremonie kon zijn, liet Caesar zich van haar scheiden. Niet omdat hij dacht, dat ze schuldig was, maar ‘omdat Caesars vrouw boven alle verdenking moest staan.

2) ‘Op 3 dec. 1999 verordonneerde een rechter van het High Court dat de modeketen French Connection de advertentie slogan en het logo ‘Fcuck’ niet langer mocht gebruiken omdat hier sprake was van bewuste misleiding van een jong publiek.’ (The Times, 4 dec. 1999)

3) Op 3 dec. 1992 heeft het Spaanse telefoonbedrijf met onmiddellijke ingang een einde gemaakt aan alle sekslijnen en babbelboxen. Pas als er een wettelijke regeling komt is het bedrijf bereid opnieuw vergunningen te verlenen. De klachten over exorbitante telefoonrekeningen, vaak veroorzaakt door minderjarige bellers, waren enorm toegenomen. Ook wierf een bende minderjarigen om dienst te doen in bordelen en organiseerde zij spelletjes met als hoofdprijs een weekeinde met een prostituee.’ (NRC, 4 dec. 1992)

4) ‘Op 4 dec. 1999 is de bankier en miljardair Edmond J. Safra gestikt tijdens een brand in zijn zwaarbewaakte appartement in Monaco. Volgens geruchten is hij het slachtoffer geworden van de Russische maffia na een mislukte witwas affaire.’

5) De Markies de Sade stierf op 2 december 1814 in dit tijdveld. Zijn boeken bevatten een nimmer geëvenaarde opsomming van seksuele uitspattingen. Een citaat uit De 120 dagen van Sodom: ‘Hij houdt haar lang in leven door haar elke dag een beetje minder eten te geven, hij laat haar voorafgaand schijten en eet de drol van een schaal. Hij hield ervan de mond te zuigen, het speeksel te drinken. Daarna metselt hij de vrouw in een cel met leeftocht voor twee weken. Na vier weken komt hij binnen en masturbeert op het lijk.’

Ramp: Bopal ramp. 3 dec. 1984.

Land: Illinois, 1818 – Chiskei.

Geboren: Horst Buchholz , Joseph Conrad, Anna Freud, Gerard Philipe, Rainer Maria Rilke.

Overleden: Markies de Sade.