De Sympathieke

1 Kreeft
20/21/22 juni
Het tijdveld De Sympathieke en Aanhankelijke.

Voetnoten

1) De zomerstilstand duurt van 21 tot 24 juni. De zon staat drie etmalen op haar hoogste punt aan de hemel. Na haar klimmende spiraalweg volgt zij dan de dalende spiraal. Dit wordt weergegeven in het pictogram van het sterrenbeeld Kreeft.

2) 21 juni 1948. Eerste demonstratie van de langspeelplaat (33 toeren) in Los Angelos.

3) Uit de horoscoop van Billy Wilder: Zon 1 Kreeft – De Sympathieke, etc. Mercurius (ondersteuner v.d. Zon) 16 Kreeft – De Overwinnaar. Mars (zijn werk, of de relatie ermee) 8 Kreeft – De Verleiding. Venus (zijn moeder, kunst, relatie met vrouwen) 3 Leeuw – Immorele Zwakte. Saturnus (zijn verborgen kracht) 2 Vissen – Loomheid.

4) 21 juni 1908. Op deze zondag hielden de suffragettes hun eerste grote protestmars in Londen. Duizenden vrouwen in klassieke witte jurken, met groenpaarse versieringen, marcheerden naar Hyde Park. Women Sunday maakte een enorme indruk op het Engelse publiek. Het creëren van een beeld van vrouwelijke strijders was gelukt.

5) Op 22 juni 2007 zette het Meertens Instituut de Nederlandse Liederen Bank op het Internet. Deze bestaat uit 125000 liedjes, die ooit in Nederland en Vlaanderen zijn gezongen

Historisch: 22 juni 1942. ‘Het Kader der Beweging legt den eed aan den Leider af.
De dag waarop drieduizend functionarissen van de Beweging (NSB) onder de overweldigende belangstelling in het Utrechtse stadion hun eed aan de den Leider hebben afgelegd, is een grootste getuigenis geworden van eenheid en van aanhankelijkheid. Duizenden en duizenden Kameraden waren voor deze dag opgetrokken naar de oude Domstad om de plechtigheid bij te wonen.’ (Bron: De Oorlogskrant)

Astrologie: 21 juni 1958. De Britse Astrological Association (A. A.) wordt opgericht.

Geboren: Jean Anouilh, Benazir Bhutto, John Dillinger, Otto Frank, Frank de Grave ?, Judy Holliday, Julian Huxley, Billy Lindbergh, Ian McEwan, Pier Luigi Nervi, prins William.

Overleden: Fred Astaire, Friedrich Fröbel.