In Gevecht

22 Boogschutter
12/13/14 dec.
Het tijdveld In Gevecht.

Voetnoten

1) ‘Een gezonde 76 jarige weduwnaar is eind vorige week (vrijdag 12 dec. – zat. 13 dec. 1997) gestorven, omdat hij het huis waar hij al 33 jaar woonde op last van de rechter niet wilde verlaten. Hij stierf 12 dagen na zijn beslissing om niet meer te eten en te drinken. Zijn naaste omgeving en de politie wisten van zijn voornemen, maar hebben hem niet meer van gedachten kunnen doen veranderen. Hij woonde al ruim 30 jaar met zijn vrouw in het pand, waarin ook zijn schoonouders hadden gewoond. Het huis was voor een kwartdeel eigendom van zijn echtgenote. (…) De rechter gaf de andere eigenaars echter gelijk en deelde het echtpaar mee, dat zij zouden worden ontruimd, als zij het pand niet vrijwillig wilden verlaten. De echtgenote, die geen geld had om het pand te kopen, overleed drie dagen na het vonnis aan een beroerte. De weduwnaar wilde zo’n ontruiming niet meemaken. ‘Op deze manier ga ik als een vrij man,’ zei hij op 4 december (1997) in een interview. ‘Vrijwillig en op een wijze, die ik zelf heb gekozen. Hebben zij mij er toch niet uitgekregen.’ (Trouw, 16 dec. 1997)

2) ‘600 Amerikaanse soldaten namen op zaterdagavond 13 dec. 2007 positie in rond 2 huizen in Tikrit. Eerst vonden ze niets verdachts. Toen zagen ze bij een ander huis twee mannen wegrennen. Ze zetten een gebied van vier vierkante kilometers af en begonnen aan een zorgvuldige zoektocht. Er werd een kleine, ommuurde lemen hut gevonden. Voor de hut lag een tapijt, dat werd weggehaald. De soldaten veegden wat aarde opzij en stuitten op een stuk hardboard. Daaronder bevond zich een gat van tweeënhalve meter diep. Daarin lag een man. Hij had viezig haar en een woeste baard. Hij had een pistool onder handbereik, maar verzette zich niet. Toen de soldaten vroegen, wie hij was, zei hij: ‘Ik ben Saddam Hoessein, de president van Irak. En ik wil onderhandelen.’ Tijdens zijn eerste verhoor toonde hij geen spoor van berouw. Geconfronteerd met de tienduizenden doden in de massagraven van zijn regime zei hij: ‘Vraag het hun nabestaanden. Het waren dieven en deserteurs. Ze liepen weg van de slagvelden van Iran en Koeweit.’

3) Zie bv. Adolf Hitler, 1. 42 Stier. Dwz. 1 Stier – De Bul en 2 Stier – De Roof van Europa.

4) Op 14 dec. 1931 kwamen in Utrecht veertien mannen bijeen voor de oprichting van de ‘partij’ die als NSB de geschiedenis in zou gaan.

5) 13 dec. 1942. Mussert wordt door Hitler erkend als de Leider van Nederland.

6) De van corruptie verdachte premier Berlusconi is op 13 dec. 1994 zeven uur lang door justitieambtenaren ondervraagd. ‘Er is geen enkel bewijs. Mijn karakter zegt mij dat een werk afgemaakt moet worden, kostte wat het kost.’ (Vkr. 14 dec. 1994)

7) 13 dec. 2011. ‘Wapengek richt bloedbad aan in het centrum van de Belgische stad Luik. De 33 jarige crimineel Nordine Amrani, die boos was op de wereld, gooide rond het middaguur drie handgranaten naar een busje en opende het vuur met een kalasjnikov. Er vielen 5 doden en 122 gewonden. Na zijn daad pleegde hij zelfmoord met een revolver.’

8) ‘De keuze van het IOC voor de voormalige bouwvakker Anton Geesink (17 Ram) viel verkeerd bij  VVD coryfee Vonhoff (30 Tweel. – De Jager ?. Overl. 4 Leeuw – Omzichtig ?), want hij voelde zich opgezadeld met iemand, die hij intellectueel geringschatte. De kennismaking van Geesink met het NOC markeerde het begin van een langdurige, explosieve relatie. Geesink herinnert zich dag en plaats nog al te goed. ‘Er was een bestuursvergadering op 14 december 1987 in Den Haag. Ik kwam binnen, werd niet begroet en moest zelf een stoel zoeken. Ik heb het woord gevraagd. ‘Voorzitter, ik denk, dat ik er beter aan doe om nu de vergadering te verlaten en onafhankelijk van het NOC ga functioneren.Het was het begin van een structurele boosheid.’ (NRC. 12 mei 2007)

Geboren: Hirsch Ballin ?, Frederic Bourdin, Dick van Dyke, Gerard Cornelis van het Reve, Johannes Vorster, Lousje Voskuil-Haspers ?

Overleden: Tassos Papadopoulos, Horst Tappert ?, Frits van de Wereld.