De Heraut

2 Ram
21/22/23 maart
Het tijdveld De Heraut – Ook: De Aankondiging van een zachtaardige Vernieuwing.

Voetnoten

1) In dit tijdveld zijn twee karakteristieken werkzaam, vaak verenigd, maar niet noodzakelijk. Ze werken wel samen. De god Osiris bracht de beschaving onder de mensen. Hij schafte het kannibalisme af en introduceerde de landbouw en voedselbereiding, later ook de muziek en het schrift. Toen hij Egypte had opgebouwd verliet hij het land om de wereld te beschaven. D.w.z. hij trok Afrika in. Osiris had een afkeer van iedere vorm van geweld en onderwierp de onbeschaafde landen op zachtaardige wijze, nl. door het zingen van liederen en het spelen van muziek. Op zijn beschavingstocht werd Osiris vooraf gegaan door zijn heraut Upuaut, Hij Die De Weg Opent. Deze prehistorische wolvengodheid was oorspronkelijk een oorlogsgod, maar transformeerde tot de aankondiger van het zachtaardige beschavingsoffensief van Osiris. Upuaut werd afgebeeld met de kop van een wolf of een jakhals, soms in soldatenkleding.
Osiris bracht de cultuur waar deze nog niet was doorgedrongen en de Heraut kondigde met zijn processie Osiris aan. Hij ging, op een schild gedragen, aan de processie van Osiris vooraf en werd gevolgd door een stoet van zangers, muzikanten, acrobaten, clowns, toneelspelers en andere artiesten.

2) 22 maart 1888. De Engelse Voetbalbond wordt opgericht.

3) -22 maart 1895. De eerste aan het publiek vertoonde film op een filmdoek was ‘La sortie des ouvriers de l’usine Lumière’. (De arbeiders verlaten de fabriek van Lumière). Vermoedelijk opgenomen in 1894. De eerste vertoning vond plaats in Parijs, Rue de Rennes 44, door de gebroeders Lumière.
-22 maart 1935. Eerste televisie uitzending in Berlijn.
-21 maart 1952. Alan Freed presenteert Moondog Coronation Ball, het eerste rock ’n roll concert.
-21 maart 1961. Eerste optreden van de Beatles in de Cavern Club.
-22 maart 1963. Eerste Beatle langspeelplaat ‘Please, please me’.

4) 22 maart 1986. ‘Debie’ Thomas is de eerste zwarte wereldkampioene kunstschaatsen.

5) -22 maart 1719. In Pruisen wordt het lijfeigenschap wettelijk afgeschaft.
-21 maart 1788. Gustavus Vassa vraagt koningin Charlotte om de Afrikaanse slaven vrij te laten.
-22 maart 1794. De Am. regering verbiedt dat Am. schepen slaven vervoeren naar andere landen.
-22 maart 1811. Nieuwe wet in Frankrijk verbiedt kinderarbeid onder 8 jaar.
-22 maart 1873. De Nationale Spaanse Assemblee in Puerto Rico schaft de slavernij af.
-21 maart 1960. Het bloedbad in Sharpville, Zuid -Afrika. 69 ongewapende mensen werden tijdens een demonstratie tegen de Apartheid doodgeschoten.

Geboren: Louis l’Amour, Max van den Berg, Antonis van Dyck, André Heller, Friedrich Hölderlin, Astrid Joosten, Theo Kars, Nino Manfredi, Stephen Sondheim, Mussorsky ?, Matroos Vos, Andrew Lloyd Webber, Florenz Siegfeld.

Overleden: Goethe, Willem Mengelberg, Michael Redgrave, Maarten de Vos.

.