De Heerser

30 Waterman
(17)/18/19/20 feb.
Het tijdveld De Heerser. 1)

Voetnoten

1) Tijdvelden met koningen: 6 Ram – De Toezichthouder. 9 Tweelingen – De regerende Koning. 11 Steenbok – De Autoriteit. 30 Waterman – De Heerser.

2) Conchita Cintron, de bekendste vrouwelijke stierenvechter, stierf op 17 feb. 2009 in Lissabon. Geboren in Chili groeide ze op in Peru waar ze op jonge leeftijd van een Portugese aristocraat leerde stierenvechten. Ze vocht in alle grote plaza’s van Latijns Amerika, trouwde met een andere Portugese aristocraat, kreeg vijf kinderen, was diplomaat en schreef boeken over stierenvechten.

3) 19 februari 1937. Koningin Wilhelmina ondertekende het kortste koninklijk besluit dat ooit  is genomen: ‘De kleuren van de vlag van het koninkrijk der Nederlanden zijn rood – wit – blauw.’

4) Op 18 februari 1913 was Pedro Lacurain een uur lang president van Mexico.

5) Op 18 februari 1943 brulde de nazipropagandaminister Josef Goebbels, toen Duitsland de oorlog begon te verliezen, tijdens een historische redevoering tegen een zaal vol nazi’s: ‘Wollt Ihr den totalen Krieg? (…) Nu mijn Volk, sta op, en Storm, breek los!’ Waarop de zaal als een man opstond: ‘Jawohl! Heil Hitler!’

6) Organisaties en bedrijven, die in dit veld worden opgericht, ontwikkelen zich tot autonome koninkrijkjes en handelen volgens hun eigen normen. Een voorbeeld is de Scientologykerk. (18 februari 1954 in California)

7) Het latere dagblad Trouw verscheen voor het eerst op 18 februari 1943 als illegale krant, op initiatief van een groep orthodox – protestantse verzetsmensen, onder de naam Oranje Bode.

8) ‘De Franse kunstschilder Balthus stierf op 18 februari 2001 in dit tijdveld. Hij woonde in een kasteel en noemde zich graaf Balthazar Klossowski de Rola. Boze tongen beweerden, dat hij zijn titel zelf had verzonnen.’

9) Voor de moord op Pim Fortuyn, zie 17 Stier – Falend Inzicht.

Astrologie: De ontdekking van Pluto door Clyde Tombaugh op 18 feb. 1930. De god Pluto was de heerser over de onderwereld. In 2006 heeft de Internationale Astronomische Unie besloten dat Pluto officieel geen planeet meer is omdat er buiten de baan van Neptunus honderden van zulke ijsdwergen zijn ontdekt, waarvan er minstens een zelfs groter is.

Stad: New Orleans.

Geboren: Queen Anne (16 feb. 1665), Jean Auel, Hedwig Courts – Mahler, Matt Dillon, Pim Fortuyn, Havank, Agnes Kant ?, Max Klinger, Thomas Malthus, Merle Oberon, Yoko Ono, Dirk Jan Paarlberg, Jack Palance, John Travolta.

Overleden: Willy Alberti, Balthus, Paul Julien ?, Felix Levitan, Harald Szeemann.