Vermaak

6 Maagd
27/28/29 aug.
Het tijdveld Vermaak.

Voetnoten

1) 29 aug. 1930. Première van Animal Crackers, komedie van de Marx Brothers. Geteld werden: vier lachsalvo’s per minuut, 301 voor wisecracks, 87 voor slapsticksituaties. In een land dat in de Depressie aan het wegzinken was kwamen de Marx Brothers als ware verlossers.

2) De dichter Adriaan Roland Holst noemde Goethe ooit een Apollo van gips.

3) Op 28 augustus 1984 lokte de Oostenrijker Joseph F. zijn 19 jarige dochter de kelder in, drogeerde haar en ketende haar vast. Zij beviel in de jaren daarna van zeven kinderen waaronder een tweeling. Pas in 2008 wist zij te ontsnappen.

4) ‘De filmregisseur John Huston stierf op 29 aug. 1987 in dit tijdveld. Hij was al jaren doodziek. Op de set werkte hij vanuit een gemotoriseerde invalidewagen met een ingebouwde zuurstoftank en tv scherm. Niettemin bleef Huston Havanna sigaren roken en whisky drinken.’ (Times, 29 aug. 2000)

5) Uit een interview met de beroepsvoetballer Keneth Perez (29 aug. 1974): Vogels fluiten in zijn tuin, honden rennen over het gazon. ‘Vreugde en verdriet, dat maakt topsport zo complex. Het verschil tussen winnen en verliezen is zo klein. Je moet zorgen dat je vak aan de goede kant zit. En ik heb vaak gewonnen. (…) Ik hoef geen trainer, die een stand up comedian is. Hij moet verstand van zaken hebben.’

6) ‘Toen de eerste discjockey tafel van de NOS op 29 augustus 1975 werd afgedankt schreef Hugo van Gelderen een briefje: Dag ouwe jongen, bedankt voor je trouwe diensten.’

7) ‘Op 29 augustus 1966 gaven de Beatles hun laatste concert voor 25000 mensen in Candlestick Park in San Francisco.

Geboren: Huib Broos ?, Caligula, Hugo Brandt Corstius, J.W. Goethe, Eliott Gould, Maurice Maeterlinck, Charly Parker, Michel van Rijn, Ramses Shaffy, Ester Verhoef.