De Overtuiger

17 Steenbok
6/7/8 jan.
Het tijdveld De Overtuiger – verbonden met Anubis 1).

Voetnoten

*) Man met Hondenkop, zie  2 Ram – De Heraut.  17 Steenbok – De Overtuiger.

1) Anubis was de Egyptische god van het begraven, patroon van de balsemers, beschermer van gestorvenen. Oorspronkelijk had hij de kop de van een jakhals, later, onder invloed van de Grieken, werd dit een hondenkop.

2) 7 jan. 1933. Eerste publicatie van de SF strip Flash Gordon. Deze was onmiddellijk succesvol als de ultieme SF strip. Het leidde tot een complete industrie: een roman, films, radiospelen, tv series, strip albums.

3) ‘De tekst die Johan van der Keuken (Overl. 7 jan. 12001) uitsprak waren zijn laatste openbare woorden en hadden de klank van een geestelijk testament. Hij zei aan een nieuwe film te denken; een noodzakelijk en eervol project. ‘Het zou een bericht moeten worden over de onderlinge betrokkenheid en principiële gelijkwaardigheid binnen de van God verstoken wereldbevolking.’ Hij definieerde de plaats van de filmer zo: ‘Niet alleen is de filmer gebroken onder de gebrokene, hij deelt ook in de verbijsterende levenslust van zijn uitzichtloze broeders en zusters, die miljoenen minimumlijders. Hij ziet schoonheid en extase, die eigenlijk mislaatst zijn tegen het troosteloze decor van alledag.’

Geboren: Charles Adams, de heilige Bernadette, George Bode, Nicolas Cage, Franz Cumont, Janine Jansen ?, Nick Clegg, Ben Knapen ?, Frans Kellendonk ?, Cornelis Moerman, Margarethe van Parma, Jean Pierre Rampal. Loretta Young.

Overleden: Joan van der Keuken, Jean-Pierre Rampal, Carl Sandberg, Nicola Tesla ?, Elizabeth Tissier.