De Vrouw aan de Teugels

29 Stier
17/18/19/20 mei
Het tijdveld De Vrouw aan de Teugels – Ook: De vrouw met de broek aan.

Voetnoten

1) Cannes, zaterdag 19 mei 1979. Op het filmfestival is een verbijsterde zaal met 1000 filmjournalisten verpletterd door wat was aangekondigd als ‘a work in progress’, getiteld Apocalypse Now. Het was de eerste keer dat het meesterwerk van Francis Ford Coppola aan een publiek werd getoond.

2) ‘In 1991 stopte Annie M.G. Schmidt met schrijven, ze was inmiddels vrijwel blind. Na een heupoperatie tengevolge van een val, besloot ze een aantal zaken rondom haar levenseinde zelf in de hand te nemen. Ze maakte afspraken met haar huisarts over euthanasie en verzocht Harry Bannink om de begrafenismuziek te schrijven. “Harry moet een mooie medley maken met liedjes van hem en van mij, zoals In een rijtuigje en Op een mooie pinksterdag. Dat moet dan in iets klassieks overgaan. Toen ik alles had besproken dacht: ik had nu eigenlijk wel een feestje verdiend, waar ik wel bij was.” In de vroege ochtend na haar 84 ste verjaardag (30 Stier) verliet zij vrijwillig het leven.’

3) Een blik in de horoscoop van Bertrand Russell:  Zon 29 Stier. Mercurius (ondersteuner van de Zon) 4 Stier – De Zweep. Ascendant (persoonlijke invulling) 6 Schorp. – Volhouden. Maan (het gevoelsleven) 4 Weegsch. – Ontberingen. Het MC (uitstraling) 18 Leeuw – Uitstraling. Saturnus (verborgen kracht) 21 Steenbok – De Alchemist (filosoof, wijze man).

4) 18 mei 1804. Napoleon laat zich tot keizer uitroepen.

5) Ocana, ‘de beste en meest onverschrokken renner die Spanje heeft gekend’, winnaar van de Ronde van Frankrijk, joeg zich op 19 mei 1994, in het tijdveld De Vrouw aan de Teugels, een kogel door het hoofd toen bij hem kanker was vastgesteld. Eddie Merx zei over hem: ‘Hij was enige tegenstander die mij pijn liet lijden.’

Geboren: Gerrit Achterberg, Wolfgang Borchert, Jane Ellen Brody, Anton Gert Bucerius, Cher, Ho Chi Min, Grace Jones, Malcolm X, Hector Mallot, Abraham Pais ?, Bertrand Russell, Annie M. G. Schmidt.

Overleden: Mary Dresselhuys.