De Doorgronder

20 Tweelingen
9/10/11 juni
Het tijdveld De Doorgronder.

Voetnoten

1) Gaudi stierf op 10 Juni 1920 in Barcelona, drie dagen, nadat hij onder een tram was gekomen. Bij dat ongeluk was hij zo pover gekleed, dat hij voor een bedelaar werd aangezien en naar het armenhospitaal werd gebracht. Nadat hij was herkend, weigerde hij naar een ander hospitaal te worden overgebracht. ‘Ik wil sterven temidden van de armen,’ zei hij. Volgens een biograaf was Gaudi bezeten door een drang naar heiligheid.

2) 10 juni 1935. ‘Dr. Bob Smith durfde niet meer aan een operatie te beginnen zonder een paar glazen te hebben genuttigd. (…) Onder het toeziend oog van Wilson nuttigde Smith op 10 juni 1935 zijn laatste glas bier. Die datum wordt beschouwd als de oprichtingsdatum van Alcoholics Anonymous.’

3) Zo publiceerde het tijdschrift Nature in 1993 op 10 juni, een dag voor de film Jurassic Park (over dinosaurussen) in première ging, een artikel over een kever, die 120 tot 150 miljoen jaar geleden opgesloten raakte in barnsteen en die daarmee het oudste DNA materiaal is, dat wij kennen. Er werd getwijfeld aan het toeval, maar zo’n samenloop is nu juist typerend voor het tijdveld De Doorgronder.

4) 10 juni 1985. Franse geheime agenten blazen bij Nieuw Zeeland het schip de Rainbow Warrior van Greenpeace op. Er volgt een kolossaal schandaal.

Zakelijk: American Express.

Geboren: Jacques Chapel ?, John Edwards, prins Philip, Judy Garland, Malaparte, Harrie Muskee, Willem Oltmans, Esther Ouwehand ?, Jacques Perk, generaal Robert Salan, Eugen Verboekckhoven, Emanuel Velikovsky.

Overleden: president Assad van Syrië, Rainer Werner Fassbinder (11 Tweelingen – De Ondersteuner. Na een overdosis van cocaïne en alcohol), Antonio Gaudi, Haffez – al – Hassad, Edward Kienholz, Herman de Wit ?