De Geslaagde

18 Tweelingen
7/8/9 juni
Het tijdveld De Geslaagde – Of: De Leider. Verbonden met
Sirius. 1)

Voetnoten

1) 8 juni 1969. Enkele Duitse schrijvers, o.a. Günther Grass, Heinrich Böll en Martin Walser, richten het Deutsche Schriftsteller Verband op.

2) 8 juni 1935. ‘Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken bepaalt dat burgers, die tegen de plicht van Trouw aan het Reich en aan het Volk hebben verstoten, het land moeten verlaten. Dat zijn op de eerste plaats bekende kunstenaars.’

3) ‘8 juni 1995: topman van Inkatha opgepakt in Zuid Afrika, top van de Russische maffia in de VS opgepakt, leider van het cartel van Kali in Columbia opgepakt.

4) ‘Dean Martin (7 juni 1917) was lange tijd straatarm. Toen hij eenmaal een beroemde ster was, keek hij nooit naar zijn eigen films, weigerde hij naar zijn eigen platen te luisteren en gedroeg hij zich in zijn tv shows alsof het werk hem vreselijk de keel uithing. Zijn stopwoordje was fucking. Fucking Vietnam, fucking politiek, fucking moraal, fucking cultuur, fucking alles. Hij was niet geïnteresseerd in anderen en met niemand echt bevriend, zelfs niet met de ‘ratpack’, Sinatra, Sammy Davis, Peter Lawford, Joey Bishop en Shirley Maclaine. Tegen zijn partner Jerry Lewis zei hij: ‘To me you are nothing but a fucking dollar sign.’ Hij hield alleen van drank en van vrouwen. Zijn echtgenote Jeannie zei: ‘Dean would wipe his dick almost anywhere.’ Hij ging er prat op nooit een boek open te slaan en kon niet communiceren. Zijn terugval begon in de jaren zeventig. De meisjes werden steeds jonger, de katers steeds groter, zijn shows flopten en de platenverkoop stagneerde. Sinatra verstootte hem min of meer, maar Dean kon er zich niet over opwinden.’

5) Citaat uit een interview: ‘Op 7 juni 1948 ’s avonds werd er bij mij gebeld. Ik was alleen thuis. Het was in de tijd tussen het eindexamen en de uitslag. Het was mijn leraar, die even een babbeltje kwam maken. Hij mocht natuurlijk niets zeggen, maar wat hij verzweeg was duidelijk: alles was in orde. En hij vertrok op een oude fiets naar andere jongens van de klas.’ (NRC, 2 juli 2008)

6) 8 juni 1923. Een uur ’s middags was een moment van Eureka: Werner Heissenberg kreeg het concept voor de quantum mechanica.

7) 8 juni 1937. De Carmina Burana van Carl Orff gaat in première.

Geboren: Majoor Bosshard ?, Barbara Bush, Jack Chandu, Franco Donatoni, Paul Gauguin, Thomas Lieske ?, Les Paul, Robert Schumann, Nancy Sinatra, Frank Lloyd Wright.

Overleden: Alexander de Grote ?, Henry Miller ?, Mohammed ?