Familie

27 Ram
15/16/17 april
Het tijdveld Familie – Ook: De Laatbloeier. Verbonden met De Kat – Bastet 1)

Voetnoten

1) Boll schrijft dat hier volgens een oude Griekse bron sprake moet zijn van De Kat, een van de twaalf zg. dodekaoros. Deze zijn niet de twaalf tekens van de Dierenriem, maar gaan terug op nog een oudere laag in de astrologie, nl. een zodiak die uit tenminste achttien sterrenbeelden bestond. De Kat representeerde de godin Bastet. Zij stond voor de beschermende, moederlijke liefde en kon daarin zeer fel en bloedig zijn. Bastet leefde zich ook uit als godin van de jacht.
De Grieken zagen in haar een verwantschap met de kuise Artemis, de godin van de jacht die ook een beschermster van barende vrouwen was. Maar Bastet was niet kuis en zij heerste over een ruimer gebied. Zij was de beschermster van de huiselijke haard en van het familieleven. Dit kan in het tijdveld Familie verstoord worden, gevolgd door een geleidelijk herstel.

2) 16 april 1982. In Duitsland wordt de eerste baby geboren na een in vitro bevruchting.

3) Juridisch: 16 april 1990. Het Supreme Court verwerpt het gratieverzoek van Dalton Prejean, een achterlijke man die ter dood is veroordeeld wegens het doden van een politieman.

4). ‘Cheyenne Brando (2 Vissen – Loomheid), dochter van Marlon Brando (15 Ram – Het Kolossale) heeft zich op 17 april 1995 van het leven beroofd. Zij werd levenloos aangetroffen in haar woning in de hoofdstad van Tahiti. Na de moord op haar vriendin, waarvoor haar halfbroer tot tien jaar gevangenisstraf werd veroordeeld, deed zij twee eerdere pogingen tot zelfdoding.’

5) 16 april 1986. Om te ontzenuwen, dat hij dood zou zijn na de Amerikaanse luchtaanval, waarbij zijn dochter omkwam, verscheen kolonel Kadaffi in Libië op de televisie.

6) Huwelijk: op 16 april 1996 kondigden Prins Andrew en Sarah Ferguson aan dat ze gaan scheiden.

7) Politiek: 16 april 1869. Ebenezer Bassett, de eerste zwarte Amerikaanse diplomaat, gaat in Haïti aan het werk.
– 16 april 1883. ‘Oom’ Paul Krüger wordt gekozen tot president van Transvaal.
– 16 april 1924. De wetgeving voor kinderarbeid wordt in Nederland aangescherpt.

8) Op 17 april 1937 werd Ferdinand Karl Piëch geboren in Wenen. Hij is een kleinzoon van Ferdinand Porsche en kreeg dertien kinderen bij drie vrouwen. Zelf werd hij eveneens een succesvol auto ontwerper. Hij eindigde als voorzitter van de Raad van Bestuur van Volkswagen. Op 16 april 2002 volgde Bernd Piechetsrieder hem op. Deze is een volle neef van Sir Alec Issigonis, de ontwerper van de Morris Minor en Morris Mini.

9) 16 april 1948. De term ‘koude oorlog’ wordt geïntroduceerd.
– ‘Op 16 april 1993 kondigde president Clinton een plan aan om op termijn in elke personal computer een chip verplicht te stellen, waarmee de nieuwste geheimschriften, die niet gekraakt kon worden, gebruikt zouden kunnen worden voor het verzenden van persoonlijke gegevens. Deze data zouden, i.v.m. terrorisme en zo, dan wel door ‘bevoegde autoriteiten’, in casu de afluisterdienst National Security Acency, gelezen kunnen worden. Het project werd een regelrechte ramp, want de publieke opinie keerde zich er fel tegen. Niet alleen doorgewinterde privacy activisten waren er tegen, ook Jan met de pet, die nog nooit van encryptie had gehoord, roerde zich. Een simpele analogie bleek van een willekeurige leek een fel tegenstander te kunnen maken: men voelde he,t alsof iedereen een kopie van zijn huissleutel bij de politie moest inleveren, of hij nou ergens van verdacht werd of niet.‘ (Vkr.)

Land: Cambodja, 17 april 1967.

Geboren: Ellen Barkin, Anatole France, Ring Lardner, James Last, Henri Mancini, Margarete II van Denemarken, Astrid Nijgh, Ernst Thälmann, Leo Tindemans, Peter Ustinov, Vivaldi, Epke Zonderland ?, Yorick van Wageningen ?