De Kunstminnaar

3 Tweelingen
22/23/24 mei
Het tijdveld De Kunstminnaar – verbonden met het sterrenbeeld De Lier en met Apollo. 1)

Voetnoten

1) De god Hermes maakte van een schildpadschaal, afkomstig uit Egypte, het muziekinstrument de lier, de kithara, dat hij aan Apollo schonk en dat later als sterrenbeeld aan de hemel werd geplaatst.
N.B. 23 mei is ook de Werelddag van de Schildpad.

2) De vroegere commentatoren noemden dit tijdveld Harmonie.

3) ‘Op 24 mei 1942 sloeg de latere cineast, en telg van de bekende toneelfamilie, Louis Van Gasteren (20 nov. 1922, 28 Schorp. – Innerlijke Zekerheid), met een hoogspanningskabel de Duits – Joodse onderduiker Walter Oettinger dood. Deze was geestelijk uit balans geraakt en dreigde de straat op te gaan. Van Gasteren werd veroordeeld tot vier jaar cel. Na de oorlog kreeg hij gratie.’

4) 23 mei 1945. De bekende Nazi Julius Streicher wordt, ondanks zijn vermomming als kunstenaar, herkend en gearresteerd.

5) Op 23 mei 1973 werd in Avignon de eerste Picasso tentoonstelling na de dood van de schilder geopend, met de 260 doeken die hij sinds 1970 schilderde.

6) De Franse voetballer Cantona (24 mei 1966) ziet het voetbal als kunst en zichzelf als een artiest, die verscheurd wordt door emoties en die overhoop ligt met zijn talent. ‘Een artiest is volgens mij iemand, die een donkere kamer kan verlichten. Ik zie geen verschil tussen de pass van Pele naar Calos Alberto in de wereldkampioenschappen van 1970 in Mexico, en de poëzie van Rimbaud. (…) In elke van deze menselijke uitingen schuilt een expressie van schoonheid, die ons beroert en een gevoel van onsterfelijkheid geeft.’ (Uit: Cantona, the Red and the Black. Door Ian Ripley.)
– 23 mei 1829. Cyrill Demian en zijn twee zoons krijgen in het Wenen het patent voor hun uitvinding van de accordeon.

7) 24 mei 1956. In Lugano vindt voor het eerst het Eurovisie Song Festival plaats.

8) Interessant is, dat de Duitse grondwet in dit tijdveld is aangenomen, op 23 mei 1949, om twaalf uur ‘s avonds, overgaande in de nacht van 24 mei. De grondwet ontstond onder druk van de geallieerden, die haast hadden. ‘Een groep mannen’ kwam op het eilandje Herrenchiemsee bij elkaar en bedacht de grondwet. Deze bestaat nog steeds. De ‘provisorische reeks artikelen’ bleek uitstekend te kunnen overleven als grondwet voor de Bondsrepubliek. Het zegt ook iets over het gunstige culturele en intellectuele klimaat in Duitsland.

Geboren: Erik Cantona, Mary Casatt, Rosemary Clooney, Cyrill Fagan, Douglas Fairbanks Sr., Lena, Otto Lilienthal, Lilly Palmer, Koningin Victoria (Engeland).

Overleden: Willem de Merode.