De Belegerde

19 Boogschutter
9/10/11 dec.
Het tijdveld De Belegerde.

Voetnoten

1) ‘De Amerikaanse dichter Harry Crosby (1898) werd op 10 december 1929 met zijn 21 jarige vriendin, de ‘vuurprinses’, dood aangetroffen in een hotelkamer in Manhattan, beiden met een schotwond in de slaap. Crosby, die bij Verdun op het nippertje aan de dood was ontsnapt, was in de ban geraakt van ‘de zwarte zon.’ Hij was in de oorlog ambulancechauffeur en overleefde als enige een granaatbeschieting. De donderende explosie en de verblindende witte lichtgloed zouden hem altijd bij blijven en gaan obsederen. De dood had voor hem iets te maken met bulderende vlammen en verblindend licht. De dood was een afgezant van de Zon. Tussen zijn schouderbladen liet Croby een vonkenspattende zon tatoeëren.’ (Vkr. 14 jan. 2000)

2) ‘Als jong radioverslaggever telde Wouter Kurpershoek (10 dec. 1964) in een mortuarium in Kroatië verminkte lijken. In Zuidoost Turkije zag hij hoe Koerdische vluchtelingen hun doodgevroren baby’s begroeven. In Sarajevo werd zijn tolk neergeschoten door Servische sluipschutters. In Afghanistan ontsnapte hij ternauwernood aan een moordaanslag van Taliban strijders. Vier collega’s werden doodgeschoten. “Als je bij een brandend dorp staat is dat natuurlijk een bizarre ervaring. Maar tegelijkertijd ben je zo intens aan het leven, dat je bijna niet anders meer wil.” ’ (Vkr. 1 sept. 2007)

3) ‘Op 11 december 1915 werd in Poperinge (Belgie) Het Talbot Huis geopend. Dit was een rustplaats voor Engelse frontsoldaten in het onbezette deel van België, waar de Tommies zich thuis konden voelen, de verschrikkingen van de oorlog konden vergeten en zowel fysiek als psychisch weer op krachten konden komen. Niets mocht hen aan het front herinneren. Zelfs rangen en standen werden hier geweerd, het heette dan ook Everyman’s Club. Er was een bibliotheek, een tuin, een zolderkapel, een kantine zonder bier. Op het eind van de Tweede Wereldoorlog dreigde het pand in vlammen op te gaan maar de Duitsers waren nog niet weg of de bewoners van het stadje blusten de brand. Het is nu bij koninklijk besluit een beschermd monument.’

4) Zie bv. de Amerikaanse filmacteur John Malkovich (9 dec. 1953).

Land: Missisipi.

Toneel: 10 december 1896, première van Ubu Roi van Alfred Jarry in Parijs.

Geboren: Christins Aguilera, Hector Berlioz, Emily Dickinson (17.42), Cesar Franck, John F. Kerry, Harald Kreuzer, Pierre Louys, John Malkovich, Olivier Messiaen, Rita Moreno, Garry Phillipson, Bagwan Shree Rajneesh, Alexander Soljenitsyn.

Overleden: Augusto Pinochet, Mary Winsor.